Разговорът за Държавна сигурност е наложителен, защото е разговор не

...
Разговорът за Държавна сигурност е наложителен, защото е разговор не
Коментари Харесай

Другари, назначаваме ви за милионери. Трансформацията на Държавна сигурност

Разговорът за Държавна сигурност е належащ, тъй като е диалог не просто за предишното, а за сегашното и бъдещето. Една от аргументите е трансформацията на Държавна сигурност, която трансформира партийния си монопол в икономическа и политическа власт. Как се случи това?

За Държавна сигурност (ДС) интензивно се заприказва още веднъж тъкмо преди седмица, когато " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " на столицата – Васил Терзиев . Стана ясно, че неговият дядо е бил шеф на Трето ръководство на Държавна сигурност, татко му е бил офицер от Първо ръководство, а братът на дядо му и първи братовчед на татко му също са работили в структурите на службата.

Впоследствие Терзиев на роднините си, а по-късно сервира и извинения. Въпреки това рецензиите към кандидатурата му не престават. Тези, които го пазят, споделят, че фиксацията върху потеклото му възпроизвежда комунистическия модел. Тези, които го подлагат на критика, споделят, че номинацията му удължава практиката България да се ръководи от фрагменти или наследници на фрагменти на Държавна сигурност.

Според режисьора Димитър Коцев-Шошо и влогъра и публицист Асен Генов диалогът за Държавна сигурност е извънредно належащ, а Васил Терзиев би трябвало да отговори ясно на въпросите към него, свързани с предишното на роднините му, в това число и на изказванията, че бизнесът му по някакъв метод е бил подкрепят от връзките на фамилията му с Държавна сигурност.

" Ако той не даде задоволителен отговор, че [успехът му] не e с помощта на, a макар или без значение от това, че татко му, дядо му, [първият братовчед на татко му] са високопоставени чиновници на Държавна сигурност, тази сянка ще остане и ще е законно да се разисква това ", сподели Генов в изявление за Свободна Европа.

" Той има шанса в този момент като лице на антикомунистическите обединения, тези, които приказват за потребността от лустрация, да стане позитивен фактор ", добави той.

Двамата с Коцев са единомислещи, че казусът с Терзиев може да спомогне за започването на първокласен диалог за близкото минало - без който офанзивите към сходни претенденти в никакъв случай няма да спрат. А в този диалог ще би трябвало да се означи, че Държавна сигурност е част от сегашното на България, освен от предишното, като партийният ѝ монопол се е преобразил в стопански.

" Държавна сигурност е тази лепкава дъвка, която не можем да изхвърлим от ръката си ", разяснява Коцев.
Какво е Държавна сигурност
Държавна сигурност (ДС) е името, под което са известни репресивните структури на комунистическия режим. Това са тайните служби за разузнаване и контраразузнаване до 1989 година Те са разграничени на няколко ръководства и отдела.

Държавна сигурност провежда вътрешния шпионаж в страната, въдворява в лагери хора, обвинени като " врагове на народа ", прави опити за покушения над критици на режима, като някои от тях са сполучливи - като убийството на писателя и публицист Георги Марков , и организира така наречен " дейни мероприятия " като на българските мюсюлмани.

Тъй като главната активност на Държавна сигурност е ориентирана към жителите на републиката, тя е най-мощната и най-влиятелна институция. Отговорна е за десетки хиляди човешки ориси, десетки хиляди отнети животи – по волност на партията. " Най-вече в ранните месеци на Червения гнет, само че и по-късно ", сподели пред Свободна Европа влогърът Асен Генов .
Икономическата промяна на Държавна сигурност след 1989 година
След рухването на комунистическия режим през 1989 година, Държавна сигурност е преструктурирана, като главните ѝ отдели са преименувани, други са извадени от системата на Министерство на вътрешните работи и трансферирани към други държавни институции.

Много от чиновниците на Държавна сигурност обаче резервират въздействието си и след измененията и не престават да играят роля в публичния живот на България, разясниха Асен Генов и Димитър Коцев. По думите на Коцев тогава Държавна сигурност трансформира своята загадка власт в очевидна политическа и икономическа.

" Когато имаш информация за всички жители на България на 9 ноември 1989 година, ти не я губиш на 10 ноември 1989 година Информацията е мощ – изключително при този преход, случил се със скоростта на охлюв. Това даде опция на тези структури да се окопитят и умерено да помислят по какъв начин да трансформират властта си ", сподели Коцев.
Партийният и политически монопол се трансформира в стопански монопол, а монополът над главните стопански браншове сътвори порочните политически зависимости
" Партийният и политически монопол се трансформира в стопански монопол, а монополът над главните стопански браншове сътвори порочни политически зависимости и обвързаности - това, за което приказваме през днешния ден, така наречен превзета страна, мафията, която си има страна ", добави Генов.

Според Генов един от главните механизми, по който част от чиновниците на Държавна сигурност съумяват да натрупат и затвърдят въздействието си след 1989 година, е, че те се възползват от външнотърговските сдружения на комунистическия режим - задгранични компании, основани да търгуват в чужбина. Примери са държавната компания " Имекстраком ", която реализира първите секрети оръжейни покупко-продажби, или " Таксим ", която дава отговор за вноса и износа от България на оръжие, редки метали и радиоактивни материали.

Тези сдружения са обект на голям брой въпроси, свързани с финансови злоупотреби с тези средства и безотговорно източване след 1989 година

" Не беше проследено какво се случи с тези капитали ", означи Генов.

" Като общество ние по този начин и в никакъв случай не разгледахме случая " Другари, назначаваме ви за милионери ", така наречен куфарчета ", сподели още той. Става въпрос за думи на някогашния министър председател Андрей Луканов, които той е споделил " шеговито " в края на 1989 година Тогава страната даде опция на избрани частни компании да се кредитират от банките.
Държавна сигурност и основаването на " легендата " за Ахмед Доган
Друг образец за ролята на Държавна сигурност и след 1989 година съгласно Генов и Коцев е основаването на легенди към съответни политически персони. Такъв по думите им е казусът на Движение за права и свободи и нейния водач Ахмед Доган .

Той е някогашен сътрудник на Държавна сигурност, който съгласно формалната си биография през 1986 година е задържан поради опозиция против Възродителния развой и вкаран в пандиза.

" За него все по-сериозно се твърди и аз съм податлив да приема тези логичен структури, че той е бил легендиран в пандиза точно с цел да овладее политически съответния етнос, с цел да може този етнос да бъде комфортен и зависещ на избрана политическа обстановка ", разяснява Генов.

Коцев добави още, че съгласно разказите на репресирани български турци, с които се е срещал по време на фотосите на поредицата " Отворени досиета " за Българска национална телевизия, Доган " е бил натрапен внезапно ".

" Нещата, които се знаят за него преди този момент, наподобяват много мътно и нечисто ", сподели Коцев.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Защо диалогът за предишното през днешния ден е повече от належащ
Фактите към Държавна сигурност и намесата на нейни фрагменти в публичния живот след 1989 година обаче остават неизяснени, а архивите ѝ - незадоволително осветлени и изследвани. Не е извършен и публичният диалог по тематиката, липсва и какъвто и да било консенсус за оценката на този интервал, единомислещи бяха Генов и Коцев.
Проблемът е, че обществото ни няма един общ честен компас
" Проблемът е, че обществото ни няма един общ честен компас. Има група с един честен компас, която споделя – лустрация, тези хора би трябвало да се изключат от публичния живот, с цел да може страната да стартира начисто, и друга група, която споделя – абе, мани, това бяха най-интелигентните хора едно време, които ги взимаха в Държавна сигурност, по какъв начин по този начин ще ги изключим ", счита Коцев.

" За съпоставяне – тъй като то е съответстващо, не може да се откъснеш от нацизма, без да го осъдиш. Ние в последните години се опитваме да се откъснем от комунизма, само че някак си без да загатваме тъкмо какво се е случило, а да го заметем под килима ", добави той.

По думите му без наказание на комунизма, няма по какъв начин да има и съответен диалог за Държавна сигурност - а той е извънредно належащ.

" Атаките към претенденти ще продължат, до момента в който не проведем до дъно този диалог. Държавна сигурност е тази лепкава дъвка, която не можем да изхвърлим от ръката си. Трябва да продължаваме да я чегъртаме, само че би трябвало да сме с ясното схващане, че не сме я изчистили, че тя е тук. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР