Разговаряме с Розита Еленова, член на Съвета за електронни медии

...
Разговаряме с Розита Еленова, член на Съвета за електронни медии
Коментари Харесай

Волгин е свещена крава в БНР, на която никой генерален директор не посмя да реагира: Розита Еленова, СЕМ

Разговаряме с Розита Еленова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), за проблема с Петър Волгин и предаването " Политически неточно " по БНР. Националното радио разгласи, че прави вътрешен мониторинг на предаването след шумната обществена оставка на члена на Обществения съвет Александрина Пендачанска.

 

Преди дни тя се отдръпна от съвета в символ на митинг против проруската дезинформация в ефира на публичната медия. Това е следващият епизод, в който предаването на Волгин повдига тематиката за това къде стига медийният плурализъм и къде стартира дезинформацията.

 

- Г-жо Еленова, ще предприеме ли Съвет за електронни медии дейности поради предаването на Петър Волгин?

 

- Предстои съвещание на Съвет за електронни медии в петък и доста се надявам, че докладната ми от понеделник за мониторинг на предаването, към което се шуми, ще има отчет. Преди 20 дни като член на съвета написах и докладна с гледище за мониторинг по отношение на тематиката дезинформация в двете публични медии БНР и Българска национална телевизия. 

 

- Вие персонално виждате ли проблем в програмното наличие?

 

- За мен като консултант през всички тези години БНР живее в извънреден комфорт. Българска национална телевизия, въпреки това, получава целия негатив - който е и коректив, тъй като публичното внимание е ориентирано към нея. Но Българска национална телевизия се конкурира с доста частни медии. Докато БНР няма никаква конкуренция.

Застинало е и живее на остарели лаври. Уж е " най-демократичната медия ", а влиза в подобен скандал за централно предаване. Може би тази рецесия ще накара управлението да се замисли за падащите рейтинги. Опасявам се, че доста от тези, които споделят какъв брой демократична медия е БНР, може би изобщо не го слушат. Липсата на конкуренция и коректив води до това радиото да не се развива и да има все едни и същи проблеми и да е застинало 20 години обратно.

 

Обезпокоително е, че има шумна оставка от Обществения съвет.

 

За следващ път се убедих, че душeвността за подобен висок пост като общоприет шеф на БНР е от значително значение. Гласувах " въздържал се " при избора на Милен Митев (както и при Андон Балтаков) тъкмо тъй като не съм уверена във високо реактивната реакция в сходни моменти.

Надявам се Милен Митев с неувереното си държание тези дни да не повтори държанието на предшествениците си. Лабилната душeвност на предходния шеф го накара да изостави радиото след година и половина. 

 

 

- Вашият коментар съответно по проблема с Петър Волгин?

 

- Всички тези години Петър Волгин е свещена крава, за която никой общоприет шеф не откри единни стандарти за професионализъм.

 

Но това не се случва за пръв път. В края на 2015 година Съвет за електронни медии наложи санкции (финансова санкция) поради езика на омразата в предаването " Деконструкция ".

 

Изведнъж лъжата стана равностойна на свободата на словото! Тя е доста по-сложен съставен елемент и би трябвало да имаме сензитивност да разграничаваме отзиви от обстоятелства.

 

- Какво би могъл да направи Съвет за електронни медии?

 

- Искам да подчертая, че не е правилно, че Съвет за електронни медии няма пълномощия да се намеси. Правомощията на Съвет за електронни медии са огромни. Законът за радиото и малкия екран (ЗРТ), имам предвид член 10 и член 17 (тези членове предвиждат да не се допускат предавания, внушаващи непоносимост и които възхваляват или оневиняват свирепост или принуждение или подбуждат към злоба въз основа на породист, сексуален, набожен или народен симптом - б.а.), макар и стар, е задоволително добър. След като в друга обстановка Съвет за електронни медии се е занимавал с сходен проблем, значи има рецидив.

 

Има основателни съмнения за нарушавания. И нито един от последните няколко шефове на радиото не е предотвратил това. Значи този човек има голяма отбрана?

 

- Това ли е оптималната глоба - парична санкция?

 

- Да, Съвет за електронни медии не може и няма да се бърка в публицистичната политика. Но ще пледирам за среща с генералния шеф да обсъдим тематиката. Изключително съм обезпокоена, тъй като правото на независимост на изложение не значи, че БНР би трябвало да работи в заспалост и да толерира свещени крави.

 

Източник: OFFNews.bg.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР