Разглеждането по същество на двете предложения за отстраняването му са

...
Разглеждането по същество на двете предложения за отстраняването му са
Коментари Харесай

Днес ВСС решава дали да уволни ли Иван Гешев

Разглеждането всъщност на двете оферти за отстраняването му са първа точка в дневния ред на съвета

Разглеждането всъщност на двете оферти за уволнението на основния прокурор Иван Гешев е първа точка в дневния ред за съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет. То би трябвало да стартира в 9.30 ч. и се излъчва онлайн през уеб страницата на съвета, написа.

Така седмица преди да стане година откогато първото искане за уволнението на Гешев беше подадено в съвета от тогавашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов има късмет най-накрая кадровиците да се произнесат всъщност направил ли е основният прокурор нарушавания, поради които би трябвало да се раздели с най-високия пост в държавното обвиняване.

Второто предложение беше импортирано от Надежда Йорданова през май. Междувременно болшинството в съвета приложи всевъзможни процедурни хватки, с цел да не се стигне до разглеждането на двете оферти всъщност. Наложи се даже Конституционният съд да им изяснява, че министърът на правораздаването има право да желае уволнението на основния прокурор - нещо, което се оказа неразбираемо само за Висш съдебен съвет и за Гешев. Затова има разумни съмнения, че и през днешния ден болшинството в съвета ще откри метод да протака разглеждането на предложенията.

Съветът се опита да отклони част от доводите на Йорданова, само че в последна сметка Върховният административен съд му подреди да се произнесе по някои от тях. Така Висшият правосъден съвет макар нежеланието си ще би трябвало да прегледа и случая "Жоси ". Върховните съдии одобриха, че Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа държанието на Гешев по случая "Жоси " след встъпването му в служба основен прокурор на 18 декември 2019 година Мотивът на Върховен административен съд е, че дейностите и бездействията на Гешев преди да стане основен прокурор е трябвало да бъдат прегледани преди избирането му на на поста. След заемане на длъжността, няма ред за инспектиране на това решение, като се разискват обстоятелства условия и други преди избора, защото изборът е нормализиран с указа на президента, изяснява Върховен административен съд. Съветът обаче дължи изговаряне за времето след 18 декември 2019 година

В настояването за уволнението на Гешев е разказан сигналът от някогашния съучастник в "Жоси " ООД Георги Цолов Георгиев за "открадването " на сдружението и палеж на фамилната му къща. Йорданова сочи, че не отговоря на истината изказванието на прокуратурата по случая, че бащата на Гешев не е имал дял в "Жоси ". От документите по партидата на сдружението не става ясна нито повода точно Стоимен Гешев да бъде признат за съучастник на Георгиев, нито по какъв начин е избрана пазарната стойност на 2% от капитала на сдружението и дали тя подхожда на 100 лева, колкото се сочи, че е платил Стоимен Гешев, се споделя още в настояването за махането на Гешев. Освен всичко, институционалното замесване на прокуратурата в тази ситуация нарушава етичните правила на магистратите, счита Йорданова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР