Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за

...
Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за
Коментари Харесай

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

Разгласяването в общественото пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, попречва ефикасното практикуване на пълномощията й за откриване на секрети съглашения, които лимитират конкуренцията. Това се споделя в мнение на регулатора, разпратено до медиите. Комисия за защита на конкуренцията следи протичащото се на пазара на електрическа енергия по свободно контрактувани цени, коментират от комисията по отношение на публикуваната информация за отвод на Комисия за защита на конкуренцията да прегледа сигнали, свързани с пазара на ток.
Комисията осведоми, че всички постъпили през последните месеци сигнали за проблеми на пазара на търговия с електрическа сила по свободно контрактувани цени са присъединени и се преглеждат в границите на производството за осъществяване на секторен разбор на електроенергийния пазар, което Комисия за защита на конкуренцията прави сега. Всички изказвания в получените сигнали се изследват за събиране на задоволително доказателства за съществуването на конкурентни проблеми в бранша, които да дадат съображение на Комисия за защита на конкуренцията да се самосезира в границите на своята подготвеност и при съблюдаване задачите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изяснява се в известието.
Комисия за защита на конкуренцията напомня, че няма пълномощия по Закона за ограниченията против изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни притежатели, а това е работа на други държавни органи и на правосъдната власт. Така регулаторът дава отговор на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните сдружения, въглищни мощности и търговец на ток от групата към Христо Ковачки на борсата за електрическа енергия.
През предходната седмица от Българска социалистическа партия сигнализираха, че Комисия за защита на конкуренцията не си е свършила работата по подадения сигнал за монопол на енергийния пазар. Малко по-късно пък енергийният министър отхвърли упреците за монопол в енергетиката.

Въпроси дали Христо Ковачки е монополизирал пазара на електрическа енергия благодарение на страната, подразниха премиера Бойко Борисов в петък. Повод бяха обвиняванията на работодателите за цените на тока, отводът на Комисия за защита на конкуренцията да проверява енергийни компании, свързвани с Ковачки, присъединяване на предприемача в търга за АЕЦ " Белене " и поръчката на Българска социалистическа партия, че ще сезира прокуратурата за монопола на предприемача. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, в случай че държавната южнокорейска голяма нуклеарна компания е близка до Ковачки, в случай че " Росатом " е близка, в случай че " Дженерал Електрик " е близка, в случай че немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви нелепости приказват ". " Една година труд съм вложил, с цел да докарам по едно и също време французи, руснаци, германци, с цел да можем да построим АЕЦ " Белене ", съобщи Борисов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР