Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска

...
Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска
Коментари Харесай

Антон Станков: Дебатът за 3 март е начин за отвличане на вниманието от конституционните промени

Разделянето на Висшия правосъден съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегии внезапно ускорява политическата власт в Прокуратурата. Това съобщи пред БНР юрист Антон Станков, някогашен министър на правораздаването в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".

Той разяснява готвените конституционни промени и дефинира като рационално отпадането на функционалността на основния прокурор за общ контрол и методически указния.

Бившият правосъден министър обаче счита, че дебатът за смяната на датата, на която страната ни отбелязва националния си празник, е метод за похищение на вниманието от конституционните промени. Личните му пристрастия въпреки всичко клонят към датата 3 март, тъй като тогава бъдещата страна България получава легитимност.

Станков счита, че Прокуратурата е пирамидална конструкция.

" Там би трябвало да има промени. Това обаче значи рефлектиране върху всички други органи, които реализират контролни функционалности, " изясни Станков.

Той разяснява и концепцията за ограничение на мандата на основния прокурор и на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд – на 5 години, вместо 7. Промените плануват ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд отново да се избират от Висш съдебен съвет, само че да отпадне издавеното на декрет от президента.

" В момента указът на президента основава някаква непоклатимост. Струва ми се, че концепциите не са премислени до дъно, " разяснява юристът.

Антон Станков проучва и предлаганите измененията в статута на бъдещите служебни държавни управления и опцията кабинетът в оставка да продължава да работи като длъжностен. Той счита, че би трябвало да се трансформират периодите, които се дават за осъществяване на мандатите.

Смях в него провокира предлагането за въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба и опцията всеки да може да сезира Конституционния съд.

" Това е нещо доста съществено. Бих предложил поетапно въвеждане. Например, всеки арбитър да сезира Конституционния съд във връзка на съответен проблем. Трябва да има филтър, " изясни някогашният правосъден министър.

Частта за локалното самоуправление в Конституцията се нуждае от сериозен ремонт, счита той: " България би трябвало да заложи на локалното самоуправление, в случай че желае добра вероятност. "

Станков обаче акцентира, че този парламент е с доста ниска представителност. Той означи също, че така наречен некоалиция няма общ законопроект. Бившият правосъден министър е уверен и в нуждата от необятен публичен спор, тъй като готвените промени засягат всички жители.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР