Разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните

...
Разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните
Коментари Харесай

Владимир Николов: Реформата не е в интерес на обществото

Разделянето на Висшия правосъден съвет, което е заложено в конституционните промени, гласувани на първо четене в Народното събрание, е в пълномощията на Велико Народно заседание по одобрената процедура на Конституционния съд. Това е противоконституционно за нас и ще има доста съществени последици за засягане на върховенството на закона. Това сподели ръководителят на Асоциацията на прокурорите - Владимир Николов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Според него по този начин няма да има единна правосъдна власт, тя ще се фрагментира. „ По отношение на прокурорската част, така наречен Прокурорски съвет, който даже не е върховен, ще бъде тежко дебалансиран и там няма да има професионално посланичество ", сподели още Николов.

Колегията не е срещу промяната, само че това не е в полза на обществото, съобщи той. „ Съдебната власт спада към юридическите. И когато част от политическите управляващи навлязат толкоз съществено в тази сфера, ние ще имаме обединение на политическите управляващи. Трябва да има баланс. Прокуратурата би трябвало да е отчетна и открита, само че в това време тя би трябвало да се самоуправлява ", добави той.

Владимир Николов напомни, че Венецианската комисия акцентира в няколко свои мнения, че основна част от този съвет би трябвало да бъде определена от професионалните класи. „ При нас стигаме до прекаленост и тежък дисбаланс - на практика слагане на прокуратурата под засилен политически надзор. Избирането на идващия основен прокурор на практика би станало посредством гласовете на представителите на Народното събрание, което надали е добра концепция. Упреците към правосъдната система и прокуратурата обратно в годините са за някакви въздействия - политически, стопански, подмолни. Т.е. ние би трябвало да решаваме този проблем. Това е все едно да наливаме бензин в огъня. Трябва да има баланс сред професионалната и политическата квота ", изясни Владимир Николов.

Кои са създателите на конституционните промени по думите му не е ясно.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР