Разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните

...
Разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните
Коментари Харесай

Велико Народно събрание има правомощия за такива конституционни промени, смята Владимир Николов

Разделянето на Висшия правосъден съвет, което е заложено в конституционните промени, гласувани на първо четене в Народното събрание, е в пълномощията на Велико Народно заседание по одобрената процедура на Конституционния съд. Това е противоконституционно за нас и ще има доста съществени последици за засягане на върховенството на закона. Това съобщи в " Говори в този момент " ръководителят на Асоциацията на прокурорите – Владимир Николов.

" Няма да имаме единна правосъдна власт, тя ще се фрагментира. По отношение на прокурорската част, т.нар Прокурорски съвет, който даже не е върховен, ще бъде тежко дебалансиран и там няма да има професионално посланичество ", сподели още Николов.

" Ние не сме срещу промяната и нямаме никакъв проблем да бъдем следени. Само че това ще е нездравословно за хората, тъй като управляващите се разделят на два типа - политически и юридически. Съдебната власт спада към юридическите. И когато част от политическите управляващи навлязат толкоз съществено в тази сфера, ние ще имаме обединение на политическите управляващи. Трябва да има баланс. Прокуратурата би трябвало да е отчетна и открита, само че в това време тя би трябвало да се самоуправлява ", добави той.

Владимир Николов напомни, че Венецианската комисия акцентира в няколко свои мнения, че основна част от този съвет би трябвало да бъде определена от професионалните класи.

Вижте целия диалог във видеото




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР