Разбуни се сектор Земеделие. Всичкото това беше излишно и то

...
Разбуни се сектор Земеделие. Всичкото това беше излишно и то
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: Кому беше нужно всичкото това? Дилетантщина от страна на управляващите

Разбуни се бранш " Земеделие ". Всичкото това беше ненужно и то ще завърши по всяка възможност с приемане на меморандум, за който са се договорили нощес от страна на държавното управление, и на практика няма да се промени нищо. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Мирослав Найденов, някогашен министър на земеделието.

" Прояви се една безусловно неумелост, дилетантщина от страна на ръководещите, тъй като те сами си провокираха тази рецесия, която рецесия се видя, че може да бъде решена доста бързо с диалози от няколко часа.  Не знам кому беше нужно всичкото това, тъй като това, което трябваше да се случи, се случи и в околните седмици няма да има някакъв импорт от Украйна. България можеше да вземе решение, както направиха останалите четири страни, от които България излезе по терлици и ги остави в една обстановка, в която страната ни също беше поела ангажимент да поддържа тяхното гледище за ограничение на украинския импорт.

Това е чисто политическо решение. Дали е подбудено от директни сделки с украинската страна, или взето под напън на Европейската комисия – не мога да предсказвам. Това би трябвало да го кажат образецът, несъмнено, и тези, които го гласоподаваха в Народното събрание, само че е реалност, че докара до разбунване на бранша ", разяснява Найденов.

Той се върна обратно във времето и показа: " С носталгия си спомняме годините преди 10 ноември, когато България, като се изключи че беше житницата на Европа, изнасяше големи количества продукция. Ще напомня един исторически факт – репарациите след Първата, и след Втората международна война са изплатени най-вече със земеделска продукция, и то освен жито. Има се поради доста други неща. Ние имахме страхотни поголовия от овце, крави, кози. Всичкото това сега е свито до един най-малко, който в това число не може да обезпечи изхранването на българското население. А това е въпрос и от национална сигурност, тъй като допустимо е при някакъв прелом - видяхме какво се случи по време на Коронавирус пандемията – тогава за миг се затвориха границите, само че при ескалирана на сходен проблем е допустимо да се затворят границите, да няма търговия. Ние би трябвало да мислим върху тези неща и би трябвало да мислят тези, които ръководят сега, а не да се оправдават с предишното ", сподели още някогашния министър на земеделието.

За разрешаването на проблемите в бранша Найденов сложи преди всичко разговорът: " Щях да поканя тези хора на договаряния, и то доста преди да се случи гласуването в Народното събрание, с решението на Министерски съвет. Аз съм водил доста тежки, месечни договаряния с тях. И това е най-важното – когато има разговор, даже и да не стигаме до единодушие, въпреки всичко е доста значим разговорът. 

Второ, към министъра на земеделието има консултативни препоръки – има Консултативен съд по зърното, по млякото, по отглеждане на животни, по растениевъдство. Те да не бъдат бутафорни органи, които да се употребяват единствено във връзка с парафиране на избрана политика на Министерство на земеделието, а тези консултативни препоръки да вършат политиката, освен да я подпечатват, решено на политическо равнище. Така че има какво да се направи ", обърна внимание Мирослав Найденов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР