Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката. Това обяви народният

...
Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката. Това обяви народният
Коментари Харесай

Управляващите и бизнесът се разбраха за дълбоки реформи в енергетиката

" Разбрахме се за дълбоки промени в енергетиката ". Това разгласи националният представител от ГЕРБ и ръководител на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на брифинг в Министерски съвет след среща с сред работодателските организации и премиера Бойко Борисов по отношение на недоволството от повишението на цената на електрическата енергия за бизнеса, готвения митинг и настояването за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предава „ Фокус ".

„ Проведохме доста ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото управление се разбрахме за промени и промени в енергетиката, даже бих споделил дълбоки промени ", сподели Добрев, като изброи три съществени контрактувани ограничения.

„ Първата е обвързвана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електрическа енергия, които до в този момент имаха преференциална цена за тази сила - продаваха непосредствено на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, фабричен централи и производители от възобновими енергийни източници над 5 мегавата ", уточни Добрев.

По думите му след законодателни промени, за които е подложен период началото на март, тези производители ще продават своята сила на свободния пазар и ще имат контракт, който ще компенсира разликата сред пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по разнообразни наставления от Европейски Съюз. Според Делян Добрев това безспорно ще увеличи ликвидността на свободния пазар на електрическа енергия в България и ще подсигурява, че „ получаваме действителната, пазарна цена за нея ".

Народният представител и някогашен отраслов министър посочи, че втората мярка е обвързвана с сдруженията в енергетиката. По думите му те ще оферират на свободния пазар профилирана сила, т.е. настрана дневна и нощна електрическа енергия.

„ Досега тези сдружения предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, в този момент ще оферират 12-часови дневни и нощни профили, с цел да може компаниите, които имат потребност от нощна сила, да си купуват единствено нощна сила и противоположното ", изясни Добрев.

Той добави, че третата смяна е обвързвана с по този начин наречените „ американски централи " и също е доста основна. Добрев напомни, че все още сред Европейската комисия и България върви връзка за прекратяването дълготрайните контракти за преференциална цена на силата и наложително изкупуване.

„ Ангажимент на държавното управление ще бъде да забърза диалозите с Европейска комисия, тъй че да може в един относително къс период ние да преформатираме тези контракти и да ги прекратим ", сподели Добрев, като посочи, че откакто бъде реализирано съглашението, тези централи също ще продават електрическата енергия, която създават на свободния пазар.

Той бе безапелационен, че готвените промени засягат единствено бизнеса, а не и елементарния консуматор

„ Срещата беше извънредно градивна. Промените, които предвиждаме, съвсем изцяло ще либерализират свободния пазар на електрическа енергия в България, без това да визира семействата по някакъв метод. Този модел не планува на този стадий каквито и да са промени в контролирания пазар, в метода, по който се дефинират цените на контролирания пазар за бита, само че в това време построява до доста по-голяма степен свободния пазар, тъй че да има голям брой продавачи на сила, да има огромна ликвидност и да сме сигурни, че цената, която получават бизнеса и промишлеността в България, е пазарната ", посочи още веднъж той.

По думите на Добрев една от контрактуваните с работодателите ограничения е обвързвана с това електроразпределителните сдружения да купуват софтуерните загуби на свободния пазар.

„ Да не бъдат към този момент по контролирана квота от КЕВР и закрепен размер на тази електрическа енергия, а да купуват толкоз, колкото им е нужна на свободния пазар по свободно контрактувани цени ", изясни той.

В същото време работодателите оповестиха, че се отхвърлят от настояването си за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и от готвения митинг в края на февруари.„ Удовлетворени сме от разговора, няма да се наложи да желаеме оставката на министъра на енергетиката ", съобщи след срещата ръководителят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, представен от БГНЕС.

„ Постави ли сме си две седмици като време след срещата с министър-председателя и неговия екип, ще тръгнат съответните законодателни начинания и митинг няма да има ", сподели и Кирил Домусчиев от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„ В кратковременен проект разчитаме на съдействието на енергийния министър Петкова ", добави Домусчиев.

„ След извършения през днешния ден диалог и ограниченията, които би трябвало да се вземат, можем да имаме един кратковременен резултат, а със закона и дълготраен. За да имаме съвременна енергетика, а и българската промишленост да получава електрическа енергия на пазарни цени, с цел да може да се конкурира с наши съперници от прилежащи и други европейски страни. Един добър разговор се получи и получихме единодушие за всички ограничения, които българските работодатели оферират ", добави още шефът на КРИБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР