Разбитата банда щяла да спечели 6 млн. лв., арестувани са

...
Разбитата банда щяла да спечели 6 млн. лв., арестувани са
Коментари Харесай

Десетокласник вербуван за дилър в училища, намериха 400 000 дози в склад

Разбитата тайфа щяла да завоюва 6 млн. лева, задържани са шестима, измежду които доставчикът и уредникът на схемата
Банда за разпространяване на дрога в учебни заведения разрушиха Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в Лясковец, Горна Оряховица и близкото с. Джулюница.

Първо е хванат 16-годишен дилър, който продавал марихуана на съучениците си, а след него са задържани още 5-има души от другите равнища в организацията. Намерен е складът в къща в Джулюница, където се съхранявали торбите с индийски коноп. Иззетото количество е над 200 кг, от които може да се създадат 400 хиляди цигари. По цени на дребно проверяващите пресмятат облагата на бандата на към 6 млн. лева

Шестимата арестувани са от Джулюница и Лясковец. Те са с чисти досиета. Криминално проявен е единствено съдържателят на депото. Организатор на схемата за разпространяване на марихуана в учебните заведения в района е 31-годишен мъж.

“Задържан е и доставчикът на марихуаната. Той е на 30 година от Джулюница. У него бяха открити към 3 кг марихуана. Стигнахме и до главния пропагандатор. В така наречен хранилище на групата в частен дом в Джулюница намерихме към 200 кг ”, заяви шефът на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново старши комисар Димитър Машов. Криминалистите работили по сигнал. Намерили и оранжерията. Тя била в някогашната консервна фабрика на Джулюница, която е разпродадена на части на разнообразни хора.

“Дрогата е популяризирана главно измежду гимназисти. Разпитват се хората, които са купували. Най-малкият е на 14 година Това е нещастието.

Тези 400 000 дози са приготвени за нашите деца, каза окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Акцията в Джулюница, Лясковец и Горна Оряховица е част от интервенция “Бяло ”, която Министерство на вътрешните работи и прокуратурата започнаха предходната седмица. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров регистрира резултатите.

“От 7 до 13 декември са почнали 470 следствия и бързи производства за дрога. Задържани са 580 души. В регионите на учебните заведения са осъществени над 3000 инспекции, които ще продължат и в бъдеще ”, сподели Тодоров.

“За страдание, от ден на ден възпитаници стават дилъри. Те са освен причинители, те са и жертви на наркобандите. В акцията в Горна Оряховица и в Джулюница разпространителят на наркотично вещество е 16-годишен възпитаник в 10-и клас ”, сподели зам. основният прокурор Борислав Сарафов.

Добрата взаимна работа сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи беше регистрирани от Сарафов и от вътрешния министър Иван Демерджиев.

“Убеден съм, че безвремието завърши. За страдание, известно време имаше вакуум във взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи. Той даде отрицателни резултати и сега започваме да възвръщаме разговора.

Общите старания дават в действителност отличен резултат ”, сподели Сарафов. Същото мнение изрази и основният прокурор Иван Гешев, само че от Благоевград, където взе огромната премия за битка с мафията “Джовани Фалконе ” (виж карето).

“Проблемът с разпространяването на дрогата е доста огромен поради дейностите на един предходен министър на вътрешните работи (Бойко Рашков, б. р.), който блокира работата на Министерство на вътрешните работи с прокуратурата, а ние сме скачени съдове ”, съобщи Гешев. Той има вяра, че с това управление на Министерство на вътрешните работи и с напредъка при взаимоотношението може да се решат огромна част от проблемите, въпреки и с двугодишно забавяне.

Министърът на вътрешните работи се закани, че акцията против дрогата ще продължи. Той уточни, че по време на срещата на президента Румен Радев с Ердоган в Турция получил увещание за подпомагане в битката с каналджийството и наркотрафика. Демерджиев ще пътува до Анкара в неделя, с цел да даде данни за незаконни структури от двете страни на сътрудника си вътрешен министър.

Иван Гешев получи огромната национална премия за магистрати за 2022 година, наречена “Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път ”. Тя е в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе, погубен от мафията при започване на 90-те. Наградата е учредена през 2009 година и се дава от община Благоевград и посолството на Италия. Гешев беше отличен и през 2017 и 2019 година

Наградата е за всички прокурори и следователи, с които работихме в последните 3 година, откогато съм основен прокурор, макар невиждания политически напън. Резултатът е 95% неоправдателни присъди на година и е неповторим за Европа. Наградата е за сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, от митниците, от службите за сигурност, тъй като резултатите, които описах, не е допустимо да се реализиран без взаимоотношение с тях, сподели Гешев, откакто получи плакета. Отличието е за ангажираност с проблемите на жителите, за напъните на прокуратурата за промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, които са свързани с успеваемост на следствието и правораздаването, както и за мнения до Народното събрание, свързани с легализацията на индустриалния коноп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР