Разбита е престъпна група за трафик на органи, която е

...
Разбита е престъпна група за трафик на органи, която е
Коментари Харесай

Между 5 и 7 хияди евро за бъбрек от България на черно


Разбита е незаконна група за трафик на органи, която е съумяла да провежда пет противозаконни трансплантации в Турция за по-малко от година, оповестяват Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Петима души са продали бъбреците си на цена сред 5 и 7 хиляди евро. В схемата за търговия с органи евентуално са взели участие и български медици, заяви прокуратурата.

Трима от участниците в групата са арестувани, един от тях се търси. Двама души са организирали групата и са свързвали реципиенти и донори. Имало и хора, които набирали донори, като за всеки получавали комисиона от 2000-3000 евро.

Около 50 000 - 100 000 евро плащали болните, които желали нов бъбрек. Всеки донор получавал сред 5000 и 7000 евро.

„ На донорът се заплащало едвам откакто е осъществена интервенцията. Това са безработни лица от малцинствени групи с доста невисок обществен статус. Повечето от тях са с огромни финансови задължения”, споделя представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„ Пробиването на такава група е извънредно мъчно предвид на обстоятелството, че тук пробойни няма. Касае се за търговия с живот”, споделя ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

По време на акцията, преди три дни, са били хванати донор и реципиент в кола на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево”. Те пътували с подправени паспорти. В същата кола били и уредниците на канала. Така пътували всякога.

Основното условие пред турските клиники, където ставали интервенциите, бил документ за роднинска връзка.Разследващите допускат, че групата работи от началото на 2019 година

Освен двамата уредници, в групата имало още един мъж и една жена. Четиримата нямали публична работа, само че показали висок стандарт на живот. Купили си и доста апетитни парцели.

В съответна лаборатория в България пък били правени кръвни проби, а резултатите трябвало да разрешат донорството. След това донор и реципиент заминавали за Турция.

Набирали ги от Видинско и Софийско. Парите от реципиентите се получавали на ръка. Роднините на тези хора, с цел да платят 50-60 хиляди евро, даже теглели огромни заеми.

Специализираният съд остави в ареста трима от арестуваните.

„ Обвиненията са тежки. Дали са търгували, в хода на досъдебното произвеждане ще се откри този факт. Съдът в този момент одобри, че има доказателства за задържане. Но дали тезата на обвиняването ще се потвърди, следва да разберем”, съобщи юристът Цецо Иванов.

Лекарите в лечебните заведения в Турция нямали визия защо става дума. Събират се доказателства за присъединяване в незаконната скица на български медици и лаборанти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР