Разбихме най-голямата печатница за фалшива валута през последните 11 години

...
Разбихме най-голямата печатница за фалшива валута през последните 11 години
Коментари Харесай

Разбиха най-голямата и модерна печатница за фашиви пари у нас

Разбихме най-голямата печатница за подправена валута през последните 11 години у нас. Тя е извънредно съвременно оборудвана. Намерени са над 11 милиона евро и 1800 щатски долари, които са били подготвени за разпространение. Тя се е намирала на територията на хотел в Слънчев бряг. Това сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на конференция.

Претърсени са над 30 адреса в цялата страна.

На 20 октомври беше разкрита проведена незаконна група, занимавала се с разработване на подправени пари. Поискана е мярка непрекъснато задържане под стража в Специализирания углавен съд. Тези банкноти имат извънредно добра направа. Те са с номинали 500 евро и 100 евро, както и 50 доларови банкноти. Фалщивите пари са били продавани против 6% от цената на евровите банкноти, а доларовите от 20%, допълниха от прокуратурата.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов добави, че тази печатница е разследвана от януари тази година. Групата е извънредно тайна. Двете арестувани лица, които са хванати в миг на отпечатване на банкнотите са от престъпния контингент, взимали са нужните охранителни ограничения. Те бяха следени с всички вероятни средства Предстои да се създадат разбори и в Европол. По този случай може да се напише книга. Колегите си свършиха съвършено оперативните задания. Той изрече специфични благодарности на сътрудниците от Европол и Сикрет сървис.

Собственикът на хотела е един от участниците в незаконната група. Парите са открити на разнообразни адреси, където са били складирани. По думите на Спиридонов една такава печатница не работи непрекъснато, а на няколко години. След като се произведат несъмнено количество подправени пари, те се складират и по-късно се пласират. Моментът на удара е бил определен неслучайно, а след месеци оперативна работа, посочи той.

По отношение на златния венец, който бе открит в иманяри, в границите на три дни беше претърсена къща в Симеоновград, в която имаше голям брой тайници, в които бяха открити 1500 археологически обекта. Голяма част от находките са били заровени в съдове в земята. Целият имот е бил насипан с пирони, с цел да се затрудни работата на проверяващите и претърсването с металотърсачи, сподели Иван Гешев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР