Raytheon, компанията RTX, е получила 345 млн. долара за производството

...
Raytheon, компанията RTX, е получила 345 млн. долара за производството
Коментари Харесай

Военновъздушните сили на САЩ ще получат 1500 от най-новите интелигентни бомби StormBreakers

Raytheon, компанията RTX, е получила 345 млн. $ за производството и доставката на най-малко 1500 от новите интелигентни бомби StormBreaker за USAF – United States Air Force (Военновъздушните сили на Съединените щати).

На Raytheon (компания на RTX) е предоставен контракт на стойност 345 млн. $ за доставяне на Военновъздушните сили на Съединени американски щати (USAF) с над 1500 от най-съвременните интелигентни оръжия StormBreaker.

Новата партида StormBreaker ще бъде употребена на самолетите F-15E „ Strike Eagle “ и F/A-18E/F „ Super Hornet “, а сега се организират проби на всички разновидности на F-35. Досега оръжията StormBreaker са направили 28 сполучливи тестови пускове, осъществени през 2023 година

Интелигентни муниции за модерната ера

„ StormBreaker, който е конфигуриран на две платформи и се тества за други платформи, утвърди мястото си на водещо оръжие с връзка с мрежата на Министерството на защитата “, сподели Пол Фераро, президент на отдел „ Air Power “( Въздушна мощ) в Raytheon. „ С този контракт ще продължим да развиваме производството на StormBreaker, с цел да отговорим на потребностите на военните за години напред “, добави той.

Освен USAF, да употребяват StormBreaker в своите флотилии от F-35 „ Lightning II “ възнамеряват и Военноморските сили на Съединени американски щати, и Морската пехота на Съединени американски щати. StormBreaker е разгласен за ранна оперативна подготвеност (EOC) на изтребителите F/A-18E/F от Военноморски сили още през октомври 2023 година

StormBreaker, изяснява RTX, е интелигентно оръжие, което обезпечава доста преимущество на операторите по време на пердах. То може да поразява движещи се цели в някои от най-предизвикателните метеорологични условия. Този хвъркат арсенал е оборудван с технология за самостоятелно разкриване и подредба, която му разрешава да разпознава движещи се цели в обстановки, в които видимостта е неприятна заради фактори като мрачевина, неприятно време, пушек или прахуляк, породени от хеликоптери.

„ Лошото време и затъмняването на бойното поле не престават да заплашват бойците, защото съперниците разчитат на тези условия, с цел да избегнат офанзивите. Това наложи търсенето на решение за безусловно всевъзможни метеорологични условия, което да усъвършенства опциите на бойците при лимитирана видимост “, добавя RTX.

Разработката на StormBreaker стартира още през 2006 година като бомба с тегло 250 фунта (113 кг), нужна на Министерството на защитата, която може да открива и нападна мобилни цели от безвредно разстояние при всевъзможни метеорологични условия. Първият ѝ полет е разгласен на 1-ви май 2009 година През юни 2015 година на Raytheon е предоставен контракт за започване на нискосерийно произвеждане.

StormBreaker също има разнородни благоприятни условия заради разнообразието от бойни глави, от които военните могат да избират. Бомбата има „ струи с формиращ заряд, фрагментация и резултати на взривния заряд “, които са ориентирани към разнообразни цели, като пехота, структури, ризница и патрулиращи лодки. Raytheon твърди, че тя има и опционален образован забавящ взривател, който може дейно да унищожава танковете.

StormBreaker употребява трирежимен търсещ модул за тъкмо установяване на местоположението на задачите си. Този изследовател е оборудван с инфрачервена камера и радар с многомерни талази, което разрешава на оръжието да търси и разпознава цели даже при сложни метеорологични условия като задимяване, мъгла и мощен дъжд. За да разпознава задачите си, оръжието може да употребява данните от полуактивни лазерни или GPS-базирани системи за ориентиране. Освен това потребителите могат да изберат полуавтономен режим, който разрешава на оръжието да класифицира и приоритизира евентуалните цели, преди да ги нападна.

Смърт от безвредно разстояние

Изтребителите със смарт оръжието StormBreaker могат да насочват и унищожават неподвижни и движещи се обекти на разстояние 45 благи (72 км). Това разрешава да се подсигурява сигурността на изтребителите, като се заобикалят рисковите зони и обвързваните с тях системи за въздушна защита. Освен това оръжието има мрежови благоприятни условия, които дават опция то да бъде изстреляно и следено от друга платформа за осъществяването на задачата. Raytheon твърди, че тази функционалност прави оръжието по-ефективно и по-ефикасно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР