Районната прокуратура в Ямбол се самосезира по сигнал на екологична

...
Районната прокуратура в Ямбол се самосезира по сигнал на екологична
Коментари Харесай

Прокуратурата в Ямбол проверява сметище за опасни отпадъци

Районната прокуратура в Ямбол се самосезира по сигнал на екологична организация за депониран боклук, импорт от Германия покрай ямболското бунище. Еколозите настояват, че боклука е от преди повече от три години. Последната инспекция на екоинспекцията на мястото е направена преди седмица.

Ямбол

Според сигнала на еколозите, на частен терен са складирани към 5 000 тона вносен боклук. Те упорстват за отговор какво съдържат отпадъците, какво е количеството им, има ли издадено позволение от сдружението - собственик на сметището, както и платени ли са отчисленията по Закона за ръководство на отпадъците.
Борислав Пехливанов, екологична организация: Тук има боклук, който огромна част от него ще отиде за горене, той се сепарира сега и това, което остане, се депонира на нашето бунище и това е главния проблем, комплексното позволение е за пет години и най-вероятно ще се наложи да връщаме европейски пари, с които е построено.Иван Кърцъков, екологична организация: След като подадохме сигнала, компанията предприе доста бързи дейности за освобождение на площадката, което е някакъв знак, че те са били в нарушаване макар всичките инспекции на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
От сепариращата компания настояват, че импортираният боклук не е рисков и е в пъти по-малко като количество. Той е предопределен за подбиране, а по-късно се предава за преработване. Междувременно Районната прокуратура в Ямбол стартира инспекция по случая.
Мина Грънчарова, прокурор в Районна прокуратура - Ямбол: Беше разпоредена сложна инспекция, която да откри събитията по отношение на това дали в действителност има такова предпазване, дали са налични рискови боклуци, дали е спазен режимът на запазване.
Проверката би трябвало да потвърди дали има осъществено закононарушение, а след седмица ще стане ясно какви ще бъдат идващите дейности на прокуратурата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР