Районна прокуратура – Лом е внесла за разглеждане в съда

...
Районна прокуратура – Лом е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Дадоха на съд мъж от Лом заради трудова злополука с ампутирана ръка на негов колега

Районна прокуратура – Лом е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против К.С. за осъществено от него по несъобразителност закононарушение по член 134, алинея 1, т. 1 от Наказателен кодекс – причиняване на тежка телесна щета заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност.
Обвиняемият К.С. работел като машинен оператор на металорежещи машини в комерсиално сдружение. Той бил осведомен с длъжностната характерност, минал и съответните инструктажи.
На 18.02.2019 година обвиненият, дружно с сътрудника му Н.Н., бил на работа в индустриално хале на компанията в Лом. Наложила се пренастройка на ножовете на дисковата ножица, която е част от елемента за рязане на щрипс. Н.Н. се заел да я извърши ръчно, като заел за втори оператор К.С., който да стои на пулта за ръководство и да чака командата му за завъртане на валовете.
Н.Н. влезнал наоколо до машината при вдигната преграда и сложена железна капачка върху датчика, след което направил ръчно пренастройката.
Оставайки там, вместо да излезе на безвредно разстояние от валовете ѝ, той подал команда на К.С. да започва машината от пулта. По този метод, посредством завъртане на валовете, се целяло да се ревизира правилността на осъществената интервенция.
Стартирането на машината ставало с ключ, който имал три положения: приблизително, вляво и вдясно. Обвиняемият несъзнателно натиснал ключа в неправилната посока, в резултат на което дясната ръка на Н. била захваната от валовете и попаднала сред тях. Пострадалият извикал и К.С. спрял машината.
Н.Н. бил превозен до болнично заведение, където се наложило отрязване на горен десен крак, на равнище китка.
От направената съдебно-техническа експертиза е видно, че аргументите за настъпилата трудова акцидент са: неспазване на условия по сигурност, както от страна на потърпевшия Н., по този начин и от обвинения С.; погрешно и неправилно елиминиране на датчика, благодарение на който защитната преграда обезпечава сигурността на операторите и неправилно завъртане на валовете от страна на К.С.
Предстои делото да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР