Районен съд – Кюстендил взе мерки за неотклонение Задържане под

...
Районен съд – Кюстендил взе мерки за неотклонение Задържане под
Коментари Харесай

Оставиха в ареста 14 граждани на Афганистан и български шофьор на микробус

Районен съд – Кюстендил взе ограничения за неотклонение „ Задържане под стража “ във връзка с 14 жители на Афганистан и български водач на микробус, в който са пътували непознатите жители. Те са привлечени от Районна прокуратура – Кюстендил в качеството им на обвинени за закононарушение по чл.279, ал.1 от Наказателен кодекс, а против българския жител е повдигнато обвиняване по член 281, ал.2, т.1 и т.5 от Наказателен кодекс.

От събраните по делото доказателства, следва първичен извод, че обвинените са направили закононарушението, за което им е повдигнато обвиняване, за което се планува наказване „ отнемане от независимост “ до 5 години. Налице е и втората причина за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “, а точно: заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение. Обвиняемите нямат местопребиваване на територията на Р. България, минали са нелегално българо- турската граница на страната, заради което съдът смята, че са налице и двете кумулативни предпоставки за уважаване на настояването на прокуратурата.

14- те жители на Афганистан бяха арестувани на 01.09.2022 година, при инспекция на лекотоварен автомобил „ Форд “, в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт – Олтоманци.

Определенията на районен съд – Кюстендил, с които във връзка с афганистанските жители е взета най- тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража “, подлежат на обжалване с частна тъжба и частен митинг, пред Окръжен съд – Кюстендил.

Районен съд – Кюстендил почете настояването на прокуратурата и взе мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ и във връзка с водача на микробуса, в който са пътували непознатите жители. 29- годишният Г. М. от област Перник се е признал за отговорен, изразил е страдание и твърди, че е бил измамен от незнайни нему лица. Съдът смята, че от събраните доказателства, въпреки производството да е в доста ранен стадий, може да се направи изискуемото от закона обосновано съмнение, че точно привлеченото към наказателна отговорност лице и направило закононарушението, за което е привлечено да дава отговор. Става дума за тежко съзнателно закононарушение, за което законът планува наказване „ отнемане от независимост “ за период от 1 до 6 години. Обвиняемият не е осъждан досега и няма регистрирани криминалистични прояви. Извършеното действие е с огромна социална заплаха, към което се постанова по- сериозна сдържаност от страна на обществото, заради което и съдът намира, че е налице повишена социална заплаха на действието и в същото време е налице обосновано съмнение обвиненият да се укрие, с цел да избегне наказателна принуда, написа в претекстовете на арбитър Мая Миленкова.

Определението предстои на обжалване с частна тъжба и частен митинг пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3 дневен период.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР