Районът на Северна Италия, по поречието на река По, е

...
Районът на Северна Италия, по поречието на река По, е
Коментари Харесай

Северна Италия е пред икономическа катастрофа заради сушата

Районът на Северна Италия, по поречието на река По, е пред икономическа злополука, в случай че и тази година се задържи сушата както през предишното лято, написа в блога си икономическият кореспондент Апостол Апостолов. По оценка на специалисти към този миг по нищо не проличава, че картината това лято ще е по друга.

В поддръжка на отрицателната оценка са и фотосите на туристи, които демонстрират по какъв начин хората се разхождат по дъното на езерота Гарда. Обикновено до острова в езерото се стига с лодка.

" Тъй като равнището на водата в този момент е с близо половин метър по-ниско може да се стигне и по пясъчна линия ", споделя в репортаж и нидерландската телевизия NOS.

Местните споделят пред екипа на медията, че не си спомнят равнището на езерото да е било в миналото толкоз ниско през февруари.

Италианското държавно управление също разисква сушата, която заплашва да има опустошителни последствия, изключително в Северна Италия.

" През тази зима е паднал извънредно малко сняг, а вероятностите това да се случи идващите месеци не са доста обнадеждаващи. Алпите и тази година страдат от снежен недостиг ", отбелязва климатологът Масимилиано Паки за Corriere della Sera.

За да се възвърне равнището на езерото Гарда, да вземем за пример, са нужни 500 милиметра дъжд, еквивалент на петдесет дъждовни дни.

Ситуацията на река По е още по-тревожна. Ще отнеме най-малко година, преди да се върне към естественото.

Още едно извънредно изсъхнало лято би било икономическа злополука. 40% от Брутния вътрешен артикул на Италия зависи директно или индиректно от водата на По.

В плодородния речен басейн освен се отглеждат култури като пшеница и ориз, само че и животновъдство - крави, които обезпечават мляко за сиренето пармезан;  прасетата, които се преработват в пармска шунка. Според земеделската организация " Колдирети " сушата е коствала на фермерите над 3 милиарда евро загуби миналата година. Не единствено фермерите, само че и всички поданици на региона имат причина за безпокойствие.

" За минимум 3,5 милиона италианци питейната вода към този момент не е явна ", съобщи предходната седмица президентът на италианската компания за питейна вода. Според него сред 6 и 15% от италианците живеят в региони, които през днешния ден са изложени на тежка или рискова суша.

Друго терзание е енергийното доставяне в Северна Италия. По продължение на По са ситуирани водноелектрически централи, някои от които трябваше да бъдат затворени за известно време предходната година заради липса на вода. Цяла Италия е 20% подвластна от водноелектрическата сила.

С тези тревожни числа на масата, част от италианския кабинет организира изключителни разисквания. Премиерът Мелони желае да направи проект за справяне със сушата в кратковременен и средносрочен проект. Един от проектите е да се назначи народен комисар, на който да бъдат дадени пълномощия във всички случаи, свързани със сушата.

" Това е належащо, тъй като макар спешността не е допустимо бързо да се подхващат фрапантни ограничения. И това, до момента в който има пари. От 4-те милиарда, предопределени за климатични ограничения в италианския проект за възобновяване на короната, единствено 300 милиона са отпуснати за план ", сподели министър Мусумечи за гражданска отбрана. Той изясни това с обстоятелството, че интересите на другите райони и браншове се разграничават доста, тъй че плановете постоянно не се поддържат от всички заинтригувани страни.

" Възстановяването на годините на застоялост във водния бранш изисква смели и незабавни решения ", прикани министърът.

Наред с други неща, се създават проекти за огромни водни басейни към По, в които могат да се съхраняват дъждовни и разтопени води. Италианската мрежа за питейна вода също незабавно се нуждае от замяна: повече от 30% от водата в този момент изтича, преди да стигне до чешмата.

През декември беше обновен и италианският проект за адаптиране към изменението на климата, като бяха препоръчани 360 дейности за битка със сушата, свлачищата и наводненията. Но при неналичието на време за провеждането им, италианците главно се надяват на дъждовна пролет в кратковременен проект.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР