Райна Несторова е дъщеря на Иван Миндиликов – адвокат, кмет

...
Райна Несторова е дъщеря на Иван Миндиликов – адвокат, кмет
Коментари Харесай

Райна Несторова: „Народната власт беше терор“

Райна Несторова е щерка на Иван Миндиликов – юрист, кмет на Плевен от 1923 до 1931 година от „ Демократически сговор “, крилото на Андрей Ляпчев.
В диалога Райна Несторова споделя спомените си за своя татко и държавник, като човек с огромно виждане за добруването на своите съграждани, за другите начинания, които е предприемал за развиването и превръщането на гр. Плевен във водещ стопански и културен център. Негови хрумвания са: основаването на най-големия за времето си панаир (борса) за скотовъдни животни, т. нар Сър пазар, с хладилна част и ветеринарна работа към него, а също и построяването на ЖП гарата наоколо до панаира. Иван Миндиликов е изиграл огромна роля в електрифицирането на града. 

Баща ми е бил доста търпелив към другите етноси в Плевен, споделя Р. Несторова. Има протоколи, в които написа, че на турското учебно заведение ще бъдат отпуснати повече пари, тъй като са по-бедни, а евреите са по-богати – те са търговците и индустриалците в Плевен. И не е имало различие.
„ Аз бях отличник на гимназията и по традиция първенецът на гимназията получаваше дипломата си на сцената на Плевенския спектакъл. Тъй като аз бях първенеца, директорката ме извика в кабинета си, натовари ме с една камара съветски книги, връчи ми дипломата и с това се завърши, т.е. аз нямах право да изляза и да произнеса слово пред съучениците си. В България никой не сложи въпроса, че по това време, приказвам за 1951-ва година, се забраняваше висше обучение, на по този начин нар. „ някогашни хора “. “, с горест си спомня Райна Несторова.

За Димитър Пешев това, което най-силно съм запомнила от разказите на моята другарка и негова племенница е, че когато фамилията отивало да гласоподават - по ония времена, се гласуваше с една единствена бюлетина и избори се печелеха с 99,9 на 100 - той го преживявал най-тежко.
„ Потресена съм, тъй като виждам какво незнание има в този момент по този въпрос – има българи, които считат че гласуването не е значимо. А огромният правист и държавник, индивидът, който залага кариерата и живота си с цел да избави българските евреи в рамките на България, е страдал от това, че не може да иде и да пусне тази единствена бюлетина, която нищо изключително няма да промени, само че въпреки всичко е израз на персонална воля и на гражданско достолепие. “
Целият диалог на Васил Данов с Райна Несторова можете да гледате във видеото: 

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР