Райетата на зебрите не спомагат за по-добрата регулация на телесната

...
Райетата на зебрите не спомагат за по-добрата регулация на телесната
Коментари Харесай

2018 г. е, а ние все още не знаем защо зебрите имат райета

Райетата на зебрите не спомагат за по-добрата регулация на телесната им температура. Това е заключението, до което доближиха откриватели от Унгария в желанието си да разбулят дългогодишната тайнственост, обвързвана с невероятната багра на тези животни, написа Science Alert.

Вероятно има някаква еволюционна причина за появяването на тези превъзходни райета. Но каква е тя? Все още не знаем сигурно.

Една от най-разпространените хипотези е, че по този метод зебрите охлаждат телата си. Твърдението се поддържа от скорошни открития, съгласно които животните в по-топлите климати имат повече райета, покриващи задачите им тела, в съпоставяне с тези в по-хладните райони.

Това може би е по този начин, защото черното и бялото всмукват и отразяват светлината по друг метод. Съответно – въздухът към райетата се движи по характерен метод. По този метод, най-малко на доктрина, сходно нещо би основало дребни течения на границите сред райетата, които охлаждат зебрите.

Интригуващо, нали?

За да тестват дали този резултат фактически работи, екип от откриватели, управителен от Габор Ховарт от Унгария, взема решение да употребява забавен способ – варели с вода, покрити с животинска кожа с разнообразни цветове – бяла, сива и раирана.

Варелите са сложени навън за интервал от четири месеца, а температура им се е измервала непрекъснато. Впоследствие, благодарение на термография, получените данни са съпоставяне с телесните температури на същински зебри.

Варелите с кожи на зебра посочили много сходни резултати с тези на същинските животни. Съответно учените разполагали с много положителни бази за съпоставяне.

Когато съпоставили температурите сред сивите кожи и раираните обаче, се оказало, че нямало огромни разлики. С други думи – райетата не дават терморегулационно преимущество по отношение на сивата багра.

„ Средната температура на варелите се усилва както следва: бяло, сиво, същинска зебра, изкуствена, сив кон, черен добитък “, пишат откривателите.

И по този начин, мистерията с райетата на зебрите остава. За благополучие, предходни проучвания към този момент отхвърлиха още две огромни хипотези – камуфлаж и обществено взаимоотношение. С други думи – приближаваме се все по-близо до разбулването й.

Съществуват към момента две непотвърдени теории – че райетата основават самобитна оптична заблуда, която „ замайва “ хищниците, както и че отблъскват мухите-кръвопийци. Дали една от тях е вярна, евентуално ще разберем напълно скоро.

Изследването на екипа е оповестено в научния вестник Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР