Равенството между жените и мъжете в България рязко е намаляло

...
Равенството между жените и мъжете в България рязко е намаляло
Коментари Харесай

Равенството между жените и мъжете в България рязко спада

Равенството сред дамите и мъжете в България внезапно е намаляло от 2006 година насам – това демонстрира годишният отчет на Световния стопански конгрес. (Целият текст можете да прочетете в атачмънта.)

Организацията, която всяка година събира политически и корпоративни водачи от целия свят в швейцарския курорт Давос, мери неравенството, отчитайки икономическите благоприятни условия, образованието, здравето и политическото въздействие на мъжете и дамите.

България е на 49- място от 153 страни в световната ранглиста, до момента в който през 2006 година е била на 37-мо. Единственият аршин, по който страната се оправя по-добре в този момент, е икономическото присъединяване на дамите. Но във връзка с просветителните достижения, опазването на здравето и оцеляването и изключително на политическото овластяване позициите ѝ са по-ниски.

По отношение на икономическите благоприятни условия за дамите България е на 52 място, по просветителни достижения – на 85-то. 41-позиция страната има във връзка с опазването на здравето и оцеляването, а 60-то – по политическо овластяване.

В района – Източна Европа и Централна Азия – Латвия е преди всичко, следват я Албания и Молдова. България е на 10-то място от 26 страни и се намира сред Полша и Румъния. На последно място в района е Таджикистан.

България обаче има три първи места – във връзка с дамите като професионални и механически чиновници, достъпа им до университетско обучение и дълготрайност на живота.

На последно място в световната ранглиста са Пакистан, Ирак и Йемен, а на първите – Исландия, Норвегия, Финландия, Швеция и Никарагуа.

Два века и половина до икономическото тъждество

На дамите ще бъдат нужни над два века и половина, с цел да реализиран същите стопански благоприятни условия като мъжете, в случай че неравенството сред половете продължи да се затваря със настоящия муден ритъм, гласи общата оценка на форума.

Докладът тази година обрисува все по-голямата нужда от незабавни дейности, уточни създателят на форума Клаус Шваб, предупреждавайки, че цялостният стопански напредък и развиване няма да бъдат реализирани без присъединяване на дамите.

В зората на второто десетилетие на 21 век построяването на по-справедливи и по-отворени стопански системи би трябвало да бъде задачата, която да си слагат международните, национални и бизнес водачи, добави той.

Общото неравноправие сред половете е намаляло с 1 процентен пункт до 31 % тази година, като напредъкът в политическото посланичество на дамите е взел превес над отстъплението в икономическата сфера.

Жените са напът да се радват на същите просветителни благоприятни условия като мъжете след едвам 12 години, само че за постигането на политическо тъждество ще бъдат нужни 95 години, а за тъждество в икономическите вероятности - 257 години, в случай че се запазят сегашните темпове на промени, предвиждат специалистите.
Целият отчет на Световния стопански форум
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР