ръцките системи за противовъздушна отбрана С-300 бяха използвани за преследване

...
ръцките системи за противовъздушна отбрана С-300 бяха използвани за преследване
Коментари Харесай

Гърция преследва турски изтребители с ПВО

ръцките системи за противовъздушна защита С-300 бяха употребявани за гонене на изтребители F-16 от командването на турските Военновъздушни сили в интернационалното въздушно пространство в Егейско и Средиземно море. Това заяви CNN Türk, базирайки се на източник от турското министерство на националната защита.

Телевизионният канал отбелязва, че случаят е дипломиран като " неприятелски акт ".

На 25 август телевизионният канал Habertürk заяви, че два турски изтребителя F-16 са били съпроводени от гръцки F-16, до момента в който са били на задача на НАТО в Егейско море.

Подобни произшествия имаше и на 23 и 24 август.

Гръцкото министерство на националната защита заяви, че във вторник турски военни самолети са направили 78 нарушавания на гръцкото въздушно пространство.

Провеждат взаимната летателна подготовка " Тракийска пепелянка 2022 ”

Гърция и Турция - съдружници в НАТО - бяха на ръба на война през 1996 година поради претенциите на турската страна към два гръцки необитаеми скалисти острова под общото име Имия, които Анкара продължава да изобразява на картите като свои (на турски се назовават Кардак).

Териториалните води на Гърция се простират до 6 морски благи към нейните повече от 2000 острова в Егейско море, само че Атина твърди, че има право да ги разшири до 12 морски благи - интернационално приет стандарт.

На собствен ред Анкара предизвести Атина, че сходно разширение на териториалните й води от страна на Гърция би било фиктивен мотив за оповестяване на война.

Турция също не признава гръцката въздушна зона от 10 благи към островите, като се има поради, че гръцкото въздушно пространство, сходно на териториалните води, е лимитирано до шест морски благи.

В резултат на това турски изтребители с оръжия на борда постоянно нарушават въздушното пространство на Гърция, смущават полетните написания и не дават проект за полетите си.

В отговор Атина подвига свои самолети, с цел да ги прихване, припомня " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР