Много от луните на Юпитер отдавна пленяват въображението ни. Сгушена

...
Много от луните на Юпитер отдавна пленяват въображението ни. Сгушена
Коментари Харесай

Откритие: Дълбок океан се крие под Европа

Много от луните на Юпитер от дълго време пленяват въображението ни. Сгушена в сянката на газовия колос, Европа се счита, че крие солиден, прикрит океан под ледената си обвивка, изкусителна вероятност за живот отвън Земята.

Сега, с помощта на галактическия транспортен съд Juno на НАСА, имаме пресен взор с висока разграничителна дарба към този мистериозен свят и той разкрива повече, в сравнение с в миналото сме си представяли.
Дълбокият океан на Европа и ледената черупка
Европа, една от най-големите луни на Юпитер, очарова учените от десетилетия. Нейната ледена повърхнина, неповторимите геоложки особености и капацитетът за приютяване на живот го вършат съществена цел за проучване.

Повърхността на Европа е покрита с пълен пласт лед, оценен на дебелина към 15-25 километра. Учените считат, че под този лед има голям океан от течна вода, който евентуално съдържа два пъти повече вода, в сравнение с всички океани на Земята взети дружно.
Геоложка интензивност и характерности на повърхността
Ледената черупка на Европа демонстрира разнообразни геоложки характерности, в това число:

Хребети и линии: Дълги линейни пукнатини и хребети пресичат повърхността, като някои се простират на хиляди благи.
Хаотичен терен: Региони, където повърхностният лед наподобява начупен и заледен още веднъж в безредна неразбория.
Кратери от удар: Малко на брой, което допуска относително млада и динамична повърхнина, която постоянно се обновява.
Блуждаещите полюси на Европа над течния океан
Европа не е статична, замръзнала топка. Изображенията на Juno поддържат теорията за " същинското полярно лутане ", феномен, при който ледената обвивка на луната се измества и плъзга върху течния океан изпод. Това е като великански пъзел, който постепенно се пренарежда, като с времето се образуват нови пукнатини и ръбове.

" Истинско полярно лутане поражда, в случай че ледената обвивка на Европа е отделена от нейната скалиста сърцевина, което води до високи равнища на напрежение върху обвивката, което води до предвидими модели на строшаване ", изяснява Кенди Хансен, съ-изследовател на Juno, който управлява планирането на JunoCam.

Тези преместващи се плочи могат да имат отражение върху евентуалната обитаемост на Европа. Движението на леда може да донесе хранителни субстанции и сила от океана на повърхността, създавайки условия, които могат да поддържат живота, написа Meteo Balkans.
Регион " Птицечовката ".
Една от най-интригуващите характерности, снимани от Джуно, е безреден район, наречен  " Птицечовката ".

Тази област има размесен пейзаж с хребети, хълмове и тъмни петна. Тези характерности подсказват скорошна повърхностна интензивност и евентуално наличие на подземни води.

Птицечовката не е единственият симптом за интензивност в Европа. Джуно също снима изображения, които наподобява демонстрират отлагания на шлейф.

Тези отлагания може да значат, че водните пари изригват от океана под леда. Тези струи биха могли да обезпечат пряк метод за взимане на проби от повърхността на луната и търсене на признаци на живот.
Бъдещето на проучванията на Juno върху Европа
Прелитането на Juno над Европа беше малко, само че даде обилие от информация за размисъл. Това е и изкушаващ обзор на това, което следва.

" Тези характерности подсказват днешната повърхностна интензивност и съществуването на подповърхностна течна вода на Европа ", сподели Хайди Бекер, водещ съ-изследовател за Stellar Reference Unit на Juno

" Изображението на SRU е висококачествена базова линия за съответни места, към които задачата Europa Clipper на НАСА и Juice на Европейската галактическа организация ( ESA ) могат да се насочат, с цел да търсят признаци на смяна и саламура ", заключи Бекер.

Тези задачи ще носят набор от принадлежности, предопределени да учат състава на Европа, характерностите на повърхността и капацитета за живот. Те ще картографират повърхността на луната в невиждани елементи, ще търсят струи водна пара и даже ще се опитат да вземат проби от подземния океан.
Вечното обаяние на Европа
Европа постоянно е била източник на удивление и спекулации. Това е свят, който провокира нашето схващане за това къде може да съществува живот.

Изображенията от Juno единствено задълбочиха това обаяние. Те разкриват динамична и дейна луна. Европа има прикрит океан, който може да крие ключовете към някои от най-големите въпроси в науката.

Пътуването до Европа едвам стартира и дава обещание да бъде вълнуващо. Докато продължаваме да изследваме този отдалечен свят, може да открием, че не сме сами във вселената, че животът може да процъфтява на най-неочаквани места.

Европа, в миналото мистериозна луна, в този момент е фар на вяра в устрема ни да разберем космоса и нашето място в него.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР