Ръцете... горе... сега... движим... Ако сте почитатели на волейбола, почти

...
Ръцете... горе... сега... движим... Ако сте почитатели на волейбола, почти
Коментари Харесай

Има ли живот извън София - къде може да играе националният отбор по футбол

Ръцете... горе... в този момент... движим... " Ако сте фенове на волейбола, съвсем несъмнено тези инструкции са ви пределно близки. С тях диджей Теди Джорджо направлява публиката по време на мачовете на мъжкия народен тим в опит да сътвори вълнуваща атмосфера.

Водещият доби известност със срещите във Варна, където в годините преди построяването на " Арена Армеец " (а и след това) волейболните национали се усещаха като вкъщи си и одобряваха огромна част от мачовете си. В баскетбола мъжкият тим на България също постоянно играе отвън София, като последните срещи от квалификациите за международното се организираха в " Арена Ботевград ".

Футболните национали обаче от години съвсем без изключение играят в столицата. Това носи провокации пред Българския футболен съюз (БФС), който обмисля концепцията да търси многообразие.

В основата на тези планове стои желанието да се доближи до по-широка аудитория. Инфраструктурата в страната, въпреки това, мощно лимитира вероятните решения.

По-близо до почитателите

Преди дни българският народен тим одобри Босна и Херцеговина на " Лудогорец сцена " в Разград за другарска среща. Това беше едвам вторият мач за новия век, който се организира отвън София.

Предишният случай също беше контрола - в Бургас при загубата с 0:1 от Уелс на 22 август 2007 година

 Резултатите от изследването на БФС приказват красноречиво
© БФС

Резултатите от изследването на БФС приказват красноречиво

" Идеята за мачове отвън София е жива от дълго време ", сподели пред " Дневник " заместник-изпълнителният шеф на БФС Павел Колев. Стремежът на футболния съюз е да има мачове - в това число и публични, които да се играят в други градове.

За идните срещи в новия шампионат Лига на нациите са декларирани Националният стадион " Васил Левски " и " Лудогорец сцена ". Оттук насетне единствено от БФС зависи къде ще се играят семействата, като най-късно 90 дни авансово решението би трябвало да бъде оповестено.

В последните два квалификационни цикъла националният тим имаше усложнения да притегли доста хора на " Васил Левски ". Четири от последните 10 публични домашен мача събраха по по-малко от 5000 фенове.

Проучване на БФС даде отговор коя е основата причина ентусиастите да не вървят на мачовете - това, че им е надалеч. " Имаме потребност мачове да се играят отвън София поради концепцията да промотираме националния тим. На първо място в анкетата като причина да не посещават срещите хората показаха, че им е надалеч. Когато към разхода за билет се прибавят разноските за път, а и за преспиване, за част от хората става финансово невероятно да посещават мачове в София ", изясни Колев.

В идеалния център

По думите му още през 2015 година той е завел делегация на УЕФА в Стара Загора, с цел да инспектират стадион " Берое ". Желанието било България да играе мачове там, защото градът е в центъра на страната и е наличен за последователи от разнообразни точки.

Тогава от УЕФА дали насоки какви са най-евтините разновидности стадионът да бъде приспособен. Едно от условията било да се построи естрада против централната, само че макар подготвянето на план досега резултат няма.

От пресслужбата на " Берое " обявиха пред " Дневник ", че планът е за бранш с потенциал 3500-4000 места. От общината в Стара Загора са декларирали, че не разполагат средства, а сега и клубът не може да си разреши построяването. Така разновидността за стадион " Берое " остава отворен, само че за бъдещето.

 Има ли живот отвън София - къде може да играе националният тим по футбол
© LAP.bg

Колев изясни, че на процедура отвън " Васил Левски " единственият различен стадион, който може да приема мачове на националния тим, е " Лудогорец сцена ". По думите му оборудванията в Ловеч и Бургас не стоят на дневен ред, като при " Лазур " главните усложнения са свързани с неналичието на поддръжка.

" Най-големият проблем с Разград е неналичието на хотели. Освен това УЕФА има условие стадионът да е на до час и половина с рейс от летището, като в тази ситуация на Разград летището във Варна е почти на границата ", сподели зам.-изпълнителният шеф на БФС.

Въпреки това Разград може да приема публични мачове на футболните национали. За другарските срещи опциите за домакинство на други игрища не се усилват, изяснява Колев. " Дори в този момент от Босна се учудиха за какво желаеме да играем в Разград. Когато преговаряме за другарски срещи, всяка федерация слага своите условия, а те нормално са свързани с това летището да е близо, да има прекрасен хотел и положителни условия. "

В БФС са останали удовлетворени от първия опит с домакинство в Разград. За мача с Босна са били продадени над 3000 билета, като съгласно Колев поради студа част от хората са се отказали да участват, въпреки да са имали пропуски.

" Няма по какъв начин да не сме удовлетворени от Разград и от препоръчаните условия. Хората на стадиона към този момент имат огромен опит с организирането на мачове на високо равнище. Очаквахме да има повече хора и евентуално при хубаво време щяха да участват 6-7000 фенове ", уточни той.

Изпълнителният шеф на " Лудогорец " Ангел Петричев сподели, че за клуба е чест да е хазаин на сходни мачове. Шампионите имат интерес и отсега нататък техният стадион да приема мачове на националния тим, като съгласно Петричев огромните печеливши ще са последователите в района, както и локалната община.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР