Растителното разнообразие на планетата ни е уникално. Това важи с

...
Растителното разнообразие на планетата ни е уникално. Това важи с
Коментари Харесай

Непознатите житни растения: Теф

Растителното многообразие на планетата ни е неповторимо. Това важи с цялостна мощ за житните растения и техните хиляди разновидности. Една от непознатите житни култури за нашите географски ширини е теф. Това е обикновено, защото културата не се отглежда в международен мащаб. Теф е представител на африканските култури и е съществена зърнена просвета в Еритрея и Етиопия.

Само допреди няколко епохи тази просвета се считала само като храна за добитък. В един миг обаче хора са си дали сметка, че тя в действителност се усвоява елементарно и не предизвиква алергични реакции. Това я прави храна, подобаваща за хора със здравословни проблеми.

Най-много културата теф се приближава до просото. Семената му обаче са с по-малки размери и се готвят доста по-бързо. Притежават лек кисел привкус.

Житното растение е остаряла африканска зърнена просвета, която в предишното постоянно се е консумирала ферментирала. Благоприятна за развъждане, тя даже се развива в диви и неподходящи условия, които са непоносими за другите житни растения. В природата обаче продукцията не е доста висока.

В Южна Африка, Еритрея, Етиопия, Австралия и Индия теф е измежду най-популярните за развъждане житни култури. То изисква минимални старания, устоя на засушаване и даже не изисква плевене, защото единствено задушава натрапниците.

 Ястие с теф

Както всяка друга зърнена просвета, и теф радва с богато наличие на витамини и минерали. В него се откриват цинк, бор, мед, барий, желязо, фибри, калций и протеини.

Освен това в състава му влизат всичките осем незаменими за индивида аминокиселини. То е и измежду културите без наличие на глутен. Именно сходни култури са опция на пшеницата с глутеново наличие.

У нас дребните зрънца на теф могат да се открият под формата на брашно. Това биобрашно към този момент може да се открие единствено в биомагазините. С повишаване на известността му обаче то последователно се трансформира в съвременен кулинарен артикул за всички последователи на здравословното хранене.

Един от минусите на теф е фактът, че той е висококалоричен. В една дребна чашка семена се съдържат 286 калории. Поради това се предлага потреблението му с други здравословни артикули - мюсли или смесено брашно за диетични произведения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР