Растителните диети продължават да стават все по-популярни заради многобройните си

...
Растителните диети продължават да стават все по-популярни заради многобройните си
Коментари Харесай

Вегетарианската диета също може да навреди

Растителните диети не престават да стават все по-популярни поради многочислените си изгоди за здравето, в това число по-нисък риск от сърдечни болести и диабет вид 2. Въпреки това не всички растителни диети са идентични, а някои хранителни привички могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода. Този материал изяснява всичко, което би трябвало да знаете за здравословното хранене на растителна основа, написа в своя обява уеб сайтът medicalnewstoday.com.

Растителните диети включват вегетариански и вегански режими на хранене.

Веганската диета изключва всички скотски артикули, а вегетарианската, при която се разрешава банкет на месо и риба, е по-разнообразна и може да включва млечни артикули и яйца.

Пескатарианските диети изключват месото, само че не и рибата. Растителните диети не престават да стават все по-популярни в международен мащаб с помощта на десетилетията научни проучвания и от ден на ден доказателства за евентуалните им изгоди за здравето, които не се лимитират до възстановяване на равнищата на холестерола и кръвната захар. Въпреки това с растителните диети се свързват и някои опасности за здравето, най-много при висока консумация на „ нездравословни “ вегетариански храни.

Какви са „ нездравословните “ храни на растителна основа?

По формулировка свръхпреработените храни имат високо наличие на калории, добавена захар, сол и мазнини, имат ниска хранителна стойност и са обработени с евтини промишлени добавки.

Като се употребява класификационната система на „ NOVA “, която категоризира питателните артикули съгласно степента на промишлените процеси, на които са подложени, „ нездравословните “ храни могат да включват доста артикули на растителна основа, като да вземем за пример: самун, сладкиши, торти и бисквити, създадени в комерсиалната мрежа, газирани питиета, авансово опаковани закуски, ароматизирани млечни питиета, зърнени закуски, енергийни питейни заведения, разтворими сосове, супи, инстантни нудъли и десерти.

Рискове за здравето

Ултрапреработените храни оферират улеснение, не престават да изместват минимално модифицираните цели храни и към този момент съставляват повече от половината от дневния банкет на калории за доста хора в страните със междинни и високи приходи.

Въпреки че здравословното и уравновесено хранене на растителна основа е разнообразно, честата консумация на ултрапреработени храни на растителна основа е обвързвана с нездравословни последствия за здравето. Например в изследване от 2019 година, което наблюдава 105 159 възрастни в продължение на пет години, откривателите следили, че даже 10% нарастване на потреблението на ултрапреработени храни е обвързвано с по-висок риск от сърдечни болести и инсулт.

Това леко нарастване на потреблението на ултрапреработени храни се свързва и с по-висок риск от развиване на някои типове рак, диабет вид 2 и нараснало излагане на нездравословни химикали от опаковките на храните. 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР