Растенията използват своите корени, за да чуват другите растения в

...
Растенията използват своите корени, за да чуват другите растения в
Коментари Харесай

Как растенията общуват чрез корените

Растенията употребяват своите корени, с цел да " чуват " другите растения наоколо и надлежно да трансформират растежа си по отношение на съседите. Този метод на другарство изследват учени в ново изследване, оповестено в списание Plos One. Изследването открива нови доказателства за неповторимите форми на връзка при флората.

Растенията могат да засекат наличието на своите " съседи " и надлежно да трансформират растежа си по отношение на тях.

" Ако имаме проблем с нашите съседи, ние, хората, можем да си сменим дома. Растенията не могат да създадат това. Те употребяват сигнали, с цел да избегнат конкурентните обстановки или да се приготвят за бъдеща конкуренция ", сподели Велемир Нинкович, еколог в шведския университет за селскостопански науки в Упсала и водещ създател на проучването, пред " Гардиън ".

Учените са открили, че в среда с доста растения всяко едно от тях отделя химикали в почвата, с които подтикват съседите си да порастват " по-бързо " евентуално с цел да избегнат вид те самите да останат на сянка.

Преди това учените са доказвали, че когато листата на растенията се допират с листата и клоните на съседите, те трансформират по отношение на местоположението им тактиките си за напредък. Последното проучване разкрива, че това държание не е единствено механично задвижвано от листата, само че и от химически тайни в почвата.

Новото изследване се концентрира да изследва царевични култури, които имат наклонност да подтикват растежа си в стресова за тях среда. Нинкович и сътрудниците му симулират допиране на близкото растение, като потупват листата за една минута всеки ден с четка за грим.

Когато махат растението и слагат ново откриват, че то също пренасочва ресурсите си за напредък - повече листа и по-малко корени. Разсад, който е бил засаден в разтвор, който преди е с недокоснати растения, не демонстрира този модел.

Предположенията за другарство на растенията са се появявали от време на време през 80-те години на предишния век, когато се е предполагало, че дърветата изпращат електрически импулси, наречени W-вълни, когато съседите им са отсичани. През последните години се появиха нови сведения, че растенията непрестанно изпращат и получават сигнали, които учените в този момент се пробват да разчитат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР