Растения пред блок на ул. Богомил“ в Пловдив умират, а

...
Растения пред блок на ул. Богомил“ в Пловдив умират, а
Коментари Харесай

Предизвестената смърт на няколко пловдивски юки

Растения пред блок на ул. „ Богомил “ в Пловдив умират, а няколко страни спорят чия е отговорността за това. Живеещи наоколо страдат, че дългогодишният им труд да трансфорат градинката пред блока в зелен оазис е провален, а за несполуката винят Оперативна програма „ Градини и паркове “. Общинското дружество обаче има много друга версия. Тя, от своя страна, се покрива с наблюденията на един непряк наблюдаващ.
Прочетете още
Къде историите се преплитат и разделят, вижте тук:

 „ След 16 години сага със градежа, със фамилията ми се нанесохме в края на 1999г. тук. Отпред пред блока беше нещо като полупустиня. В градинките имаше строителни боклуци. Чакахме няколко години и най-после извикахме неволята. Хванахме се няколко индивида в първите години на 2000г., платихме на самосвал от личните си средства, с цел да докарат пръст и да облагородим мястото “, споделя Георги Петков, един от първите заселници в блока на ул. „ Богомил “48.

По негови думи множеството растения, включително всички млади дръвчета, са били засети от него и съседи помощници – всеки се включвал както може. Днес там има иглолистни, широколистни дървета, шубраци. Преди години Георги посадил и шубраци вид „ Юка “ с концепцията да ги поддържа и да пораснат като дребни палми. Посял дузина от тях на разнообразни места в градинката.

„ Не съм огромен експерт с развъждането на растения, само че съм чул и чел. Знам, че когато се подрязват би трябвало да е по избран метод, като се оставя известно количество листна маса. Преди няколко години ми направи усещане обаче, че служащи на „ Градини и паркове “ подрязват както им пристигна и ето го резултатът – юката клюмна, не може да стигне височина “, разяснява пловдивчанинът.

Георги твърди, че поради погрешно подкастряне, освен това без надзора на експерти по озеленяване, служащи на предприятието са позволили основни за живота на растенията неточности. „ Това растение беше на 10 години, само че след подкастрянето му растежът спря. Няма да се учудя, в случай че си замине напълно скоро “, добавя Петров.

Подобни нарушавания обаче, твърди той, се случват и под зоркото око на механически  ръководители от „ Градини и паркове “. Едно от последните визити на екипи на предприятието било през декември. Тогава била подрязана и юката.

„ Наблюдавах от терасата по какъв начин подрязват листата на юката измежду зима. Реших да се намеся и общително попитах инспекторката за какво по този начин вършат, откакто съгласно мен подрязването би трябвало да се случва – едно, през друго време  от годината, две, по различен метод. Тя ме изгледа с пренебрежение. Обясни ми, че дори спрялата растежа си елха би трябвало да се подкастри изпод, с цел да пораства “, добавя Петров.

Според него дългогодишният труд на живеещи в блока е бил погубен. „ Не бих се учудил, в случай че си припишат заслугите за доста от растенията, които сме сели ние. През годините мъкнем кофи и поливаме за лични сметка. След 20 години копане, поливане, подкастряне, некомпетентността и некадърността победиха. Не единствено нищо не посадиха, само че и унищожиха плодовете на труда ни. Направо ми се плаче “, заключва Петров.

Не на това мнение обаче застава търговец, който от години държи чартърен обект в партерния етаж на блока. Той показа пред кореспондент на медията ни, че когато служащите на „ Градини и паркове “ правят работа, то това става под надзора и наставленията на инспектори. Мъжът изрично твърди, че не става дума за  заличаване на непознат труд. По негови думи несполучливият напредък на дръвчета, шубраци и рози се дължи на некомпетентното им посаждане в една и съща градина.

„ Вижте, по какъв начин е допустимо да посадиш розов шубрак под изобилната сянка на тези дървета и да очакваш той да порасте огромен и пресен “, пита той риторично.

Оперативна програма " Паркове и градини ": Въпросната градинка не е подобаваща за растението юка

Изпратихме питане до Общинско дружество „ Градини и паркове “, които, видно от отговорите, имат радикално друго мнение по тематиката.

Разнопосочна е информацията дали градинката пред блока на ул. „ Богомил “ е напълно дело на пловдивчани, или те са споделили активност с предприятието. Докато жителят показва, че преди 20 години съседи заедно са „ повикали неволята “, „ Градини и паркове “ недвусмислено декларират – „ имамеосновно присъединяване в озеленяването на посоченото пространство “.

От предприятието застават зад работата на чиновниците си като споделят, че всички активност се правят под контрола на опитни и висококвалифицирани техническите ръководители. Именно тук е мястото да прибавим, че съгласно експертите на „ Градини и паркове “ въпросната градинка не е подобаваща за растението юка, заради което то не може да порасте крепко.

Допълват, че след запитването ни по цивилен сигнал е била осъществена инспекция на място, която е установила две вандалски прекършвания. Кой е виновен за тях? Неясно. Освен това при последното култивиране на градинката от нея били събрани много боклуци. Впрочем, същото откри и нашата репортерска инспекция на място – по незнайна причина в затревените площи се срещат много фасове, отпадъци от опаковки и впрочем.

Друго, което виждаме, са сполучливо хванали се и пораснали дървета и шубраци в разнообразни междублокови пространства наоколо до въпросния блок - метри по-надолу по ул. „ Богомил “. В Каменица 2 пък, квартал прочут със мощната ангажираност на жители в озеленяването на междублоковите пространства – срещаме няколко образеца за здравословно изглеждащи храстчета юка.

Каква е повода тези на ул. „ Богомил “48 да нямат сходна орис – остава неразбираемо. При всички случаи обаче това може да се дължи на редица фактори – неподходящи външни условия, какъвто е казусът на доста от растенията, част от зелената система на Пловдив. Вандализъм – който, за жалост, продължава да бъде проблем на дневен ред. Неправилна поддръжка – за което виновност не можем да хвърлим нито на жителите, нито на предприятието.

Според ландшафни архитекти зелената система в Пловдив не е на равнище заради неналичието на способени работни фрагменти, както и верни политики за надзор на работата на предприятията – част от които е към момента неслучилия се Експертен съвет по озеленяване.

 Галерия: 







Иглолистно дръвче шубраци на ул. " Богомил " 68 и шубраци Юка в градинка в кв. " Каменица ":



 

Пълният отговор на предприятието без редакторска интервенция, вижте тук:

Има ли присъединяване „ Градини и паркове “ в основаването на зеленото каре в междублоковото пространство? Кои растения са засадените от предприятието там?

Да. „ Градини и паркове “ има главно присъединяване в озеленяването на посоченото пространство. Всички широколистни дървета, както и храстите, с които е завършен живият плет откъм ул. „ Богомил “, са засадени от предприятието.

Как и с какво предприятието взе участие ли в поддръжката на тревните площи и растенията?

Поддръжката се прави напълно от предприятието – разчистване, косене, санитарни резитби, събиране на окапалите есенни листа, както и други нужни действия.

Следи ли се от способени чиновници дали косене, подкастряне и кастрене на растителността там се прави вярно от служащите на „ Градини и паркове “?

Техническите ръководители са висококвалифицирани експерти с опит. Те наблюдават за вярното осъществяване на операциите.

Кога и на какъв принцип е била подрязвана храстовидната растителност от вида Юка, засадена от живеещи в блока. Проследено ли е положението на растенията по-късно?

Юката, засадена от живеещи в блока, се подрязва от време на време. За последно – преди към седмица. По сигнал на жител, а и във връзка на вашето питане, е направена инспекция на място. Констатирани са две вандалски прекършвания, само че растителността ще се възвърне.

Това е обяснено на жителя, който със свои съседи преди години е засадил юката и няколко иглолистни дръвчета, грижил се е за тях и ги е поливал.

Според специалистите на предприятието обаче този тип растителност не е подобаваща за междублоковото пространство. Листата на юката са огромни и бодливи, рискови са за децата. След последното подкастряне са събрани доста разнородни боклуци, захвърлени в храстите.

При предпочитание на живеещите в блока „ Градини и паркове “ може да им даде за засаждане през пролетта на подобаваща декоративна растителност.

Нека пловдивчани, които желаят да озеленят междублоковите си пространства, се извърнат към нас или районните кметства, с цел да се посъветват каква растителност е подобаваща за съответното място.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР