Расте броят на децата бежанци, които пристигат в нашата страна

...
Расте броят на децата бежанци, които пристигат в нашата страна
Коментари Харесай

Детство в бягство: Историите на деца бежанци, видяли смъртта с очите си

Расте броят на децата бежанци, които идват в нашата страна без родителите си. В последните месеци България се подреди в челната петица на Европейския съюз по този индикатор. Те са основно от Сирия и Афганистан.

Само за август са подадени 733 молби за протекция, като от началото на годината те са близо 3000. А зад числата стоят стряскащи истории.



Ахмет и Нематола съумели да избягат от войната в Афганистан напълно сами. Въпреки че не се познават, историите им доста си наподобяват, тъй като и двете момчета оживели по знамение. Ахмет е на 17, претърпял е кошмара в камиона-ковчег край Локорско. Пет дни прекарал в болница.



" Беше доста ужасно, видяхме гибелта с очите си! Избягах от Афганистан, тъй като диря сигурност, татко ми работи за някогашното държавното управление и талибаните го преследват ", описа момчето.



Целта на Ахмет е да стигне Дания, там има вуйна. Нематола е на 15, неговата цел е Белгия, където е вуйчо му. Преди месец и половина, колата с която бяга катастрофира на Автомагистрала " Тракия ". Настанен е в болница за няколко дни.

" Беше ужасно, само че в този момент съм добре. Никой не бяга от хубавото! ", спомня си момчето.

Само за август има 733 молби от деца, които са влезнали в България сами. Това е към 25% от всички мобли от началото на годината. За съпоставяне с предходната година непридружените деца са се нараснали с 6%.



" За момента имаме две несъмнено зони за непридружени деца, едната е тук във " Военна рампа ", другата е в " Овча купел ". След подаването на молба за протекция с детето се организира изявление с детето, на което се задават въпроси и се открива къде са техните близки, когато те са в други страни-членки се минава към процедура по правилник Дъблин ", изясни Мария Нецова, шеф на дирекция „ Социална активност и акомодация “ на ДАБ.

След регистрацията и медицинския обзор, на всяко непридружено дете се назначава представител. Това е юрист от Националното бюро по правна помощ, който да се грижи за всички него ползи.



От отчет на организацията " Спасете децата ", изнесен неотдавна пред общото заседание на Организация на обединените нации излиза наяве, че съвсем всяко сирийско дете е станало очевидец на убийството на член на фамилията си. Бягството им може също да се окаже призрачен сън.

" Каналджиите също по този начин ги бият, има физическо принуждение, има риск от употреба, децата освен в страните на генезис, ами и по пътя минават през доста сложни обстановки ", сподели Даниела Райкова от Международната организация по миграция, координатор " Военна рампа ".

За децата са обезпечени разнообразни просветителни курсове и занимания. Малка част от тях въпреки всичко остават в България и се приспособяват, учат език, потеглят на учебно заведение или работа. Досега 30 деца са поверени на центрове за настаняване от фамилен вид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР