Расте броят на българите, които получават пенсия и от универсален

...
Расте броят на българите, които получават пенсия и от универсален
Коментари Харесай

Стана ясно как и кога се актуализира втората пенсия

Расте броят на българите, които получават пенсия и от повсеместен пенсионен фонд или така наречен втора пенсия. Пенсиите от Национален осигурителен институт се индексират един път годишно по така наречен швейцарско предписание, в случай че няма друго признато решение за преизчисление.

Според портала Pariteni.bg спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст също се актуализира един път годишно към последния работен ден на месец ноември, като обезпеченият й размер не се трансформира. Информацията е от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Пенсията се актуализира според от техническия лихвен %, въз основа на който е изчислен нейният размер и осъществената рентабилност от вложението на средствата на Фонда за погашение на пожизнени пенсии (ФИПП) за обещано сдружение през интервала, за който се отнася актуализацията, на годишна база.

Актуализацията се прави по решение на изпълнителните шефове на компанията, с не по-малко от 50 на 100 от превишението на осъществената рентабилност от вложението на средствата на Фонда за погашение на пожизнени пенсии през интервала, за който се отнася и техническият лихвен %, въз основа на който е изчислен нейният размер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР