Ръст в ковид статистиката: най-много са заразените в Благоевградска област.

...
Ръст в ковид статистиката: най-много са заразените в Благоевградска област.
Коментари Харесай

Ръст на заболелите от COVID-19 в Благоевградско: По 70 паралелки се карантинират всеки ден

Ръст в коронавирус статистиката: най-вече са инфектираните в Благоевградска област. Областта стана първата минала границата от 2 000 на 100 000 население. За последните две седмици заболеваемостта в региона е скочила с над 350 %.

Продължава да се усложнява коронавирус обстановката в региона. Всеки ден поради инфектирани възпитаници се карантинират по към 70 паралелки, сподели през днешния ден от Регионалната здравна ревизия.

А откакто в Националната филантропична гимназия в Благоевград към този момент минаха на ротационен принцип на образование, през днешния ден от общината в Петрич желаеха Министерство на образованието да разреши учениците от 5 до 12 клас в общината също да се образоват напълно онлайн за една седмица.

В лабораториите през последните дни регистрират рекорден брой проби, като приблизително сред 20 и 30 % от тях са позитивни. Тестват се и доста деца, като най-малкият пациент с потвърден ковид през днешния ден е на 3 години.

" Направили сме общо PCR и антигенни проби 347, от тях позитивните са 79. Като % особено за нашата лаборатория 21% са позитивните от вчерашния ден. Общо взето водещите признаци в този момент сега са дразненето в гърлото, хремата, главоболието, отпадналостта ", сподели лекар Десислава Йолчева, микробиолог в лаборатория.

" По мотив това, че при започване на годината имаше повишаване на броя имунизирани, това бяха най-вече хора за трета ваксина т.е. подсилваща доза. Ние си ги направихме и те свършиха. Просто тези, които имат вяра на имунизациите, свършиха. Остават тези, които се двоумят или се опасяват ", сподели лекар Павлин Янкулски, имунизационен кабинет на РЗИ Благоевград.

На фона на рекордния брой инфектирани, в лечебните заведения към момента има свободни кревати за пациенти с COVID-19.

" От 30 кревати в интензивните отделения в цялата област, 15 от тях са свободни. Така че 50% имаме свободни кревати. Много леко протича Омикрона за огромна част от заразилите се ", сподели лекар Веселка Мончева, шеф на дирекция „ Надзор на заразните заболявания " в РЗИ Благоевград.

Продължават да се усилват и заболелите възпитаници и учители в цялата област.

" И желая да кажа, че като експерти епидемиолози всички сътрудници от региона са на мнение, че би трябвало от 5 до 12 клас да се мине онлайн, тъй като по този начин или другояче ние ги карантинираме. Всеки ден карантинираме от 70 до 100 паралелки и те са си отново онлайн. Трябва да се прекъсне този развой ", споделя лекар Мончева.

Възможността учениците в гимназиален стадий от Благоевградска област да преминат към онлайн образование към този момент не е обсъждана.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР