Ръст на всички пенсии от 1 юли с 6,1% предвиждат

...
Ръст на всички пенсии от 1 юли с 6,1% предвиждат
Коментари Харесай

Предвидени са 750 млн. лв. за компенсация на парите на възрастните

Ръст на всички пенсии от 1 юли с 6,1% плануват от държавното управление. Това ще стане при използването на така наречен швейцарско предписание, разгласи по време на чуване в Народното събрание министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков. На упреците от ГЕРБ, че не се е случил обещаният от държавното управление растеж на пенсиите, Гьоков неведнъж изясни, че объркването идва от смесването на пенсиите с заплащанията, като второто включва пенсия плюс КОВИД-добавка. Той бе безапелационен, че няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Увеличението на пенсиите е приблизително 12,5% за всички пенсионери (средно по 61,25 лева - б.а.), а не по 12,5% за всеки. Пояснено беше, че и пенсиите на умрелите съпрузи се преизчисляват, като от тях се вземат 26,5% и се прибавят към пенсиите на преживелия брачен партньор.

В множеството случаи по-ниските заплащания през този месец се дължат на намаляването на КОВИД- добавката от 120 на 60 лв.. Това е повода 1 068 100 пенсионери да получават по-малък общ общ брой от пенсия плюс добавка. Гьоков изясни, че с понижение или без смяна са пенсиите на 945 души, за които има неверно подадена информация и на този стадий не са преизчислени. От думите на обществения министър стана ясно, че са заделени 750 млн. лева за отплата на пенсионерите.

Гьоков изясни, че е решено да се изплати еднократна сума на пенсионерите, чиито приход е по-малък през януари. Въпросната сума ще бъде разликата сред прихода им през декември и януари. Първите заплащания ще се създадат с пенсиите за февруари, като хората ще получат парите и за януари, и за февруари. " През идващите месеци ще се изплащат с пенсиите за съответния месец и заплащането като цяло пенсия плюс КОВИД-добавка ще е равно на декемврийското ", изясни Гьоков.

В отговор на въпроса на депутата от " Българска социалистическа партия за България " Вяра Емилова за по-дългосрочно решение на казуса с пенсиите Гьоков напомни, че от левицата нееднократно са повдигали въпроса за преизчисление на пенсиите на база настоящ застрахователен приход. Личното ми мнение е, че следва да предприемем тази мярка от началото на юли 2022 година и едвам по-късно да търсим благоприятни условия за стабилно решение в пенсионната система, съобщи министърът.

Драгомир Стойнев напомни, че разликата в пенсията на преподавател, пенсионирал се 2002 година, и на различен, пенсионирал се през 2015 година, стига до 300 лева Ако желаеме да върнем доверието в осигурителния модел, би трябвало да подкрепяме осигурявалите се хора, които извършват критериите, съобщи Стойнев.

Депутати предложиха КОВИД-добавките да се заплащат от Агенцията за обществено подкрепяне, само че защото не може персонални данни да се трансферират по длъжностен път от едно ведомство в друго, сходна стъпка от една страна ще усложни работата на общественото подкрепяне, а от друга - пенсионерите би трябвало да подават заявки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР