Ръст на БВП близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация

...
Ръст на БВП близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация
Коментари Харесай

Прогнозират страх от стагфлация в България

Ръст на Брутният вътрешен продукт покрай нулата (0,9%) и продължаваща инфлация от над 10% на средногодишна база през 2023 година планува световният водач в застраховането на търговски заеми " Allianz Trade " (с предходно име " Euler Hermes " ) в регулярния си отчет за България. 

На тази база интернационалните анализатори обобщават прогнозата си за страната в едно изречение - " Страх от стагфлация ". Те обръщат внимание на отслабването на основни фактори за икономическия напредък като износа, който се чака да забави растежа си над три пъти до 2% по отношение на 7,1% през миналата година.

" Българската стопанска система е мощно подвластна от експорта и надлежно е уязвима при външни разтърсвания. Последствията от съветската инвазия в Украйна и мрачните вероятности за икономическото развиване на Европейския съюз – главната експортна дестинация за българския бизнес, сигурно ще имат отрицателно отражение. Към това се прибавя и понижената покупателна дарба на популацията поради устойчивата инфлация, като разноските на семействата се чака също да забавят растежа си доста до 1%. В резултат на това имаме индикации даже за слаба криза при започване на 2023 година в България ", изяснява доктор Манфред Щамер, основен анализатор на " Allianz Trade ".

"

Сред отрицателните трендове се откроява и сериозното съмнение в бизнес средата, като доказателство за това е осезаемият спад в вложенията със 7% за 2022 година. Експертите обръщат внимание и на енергийната взаимозависимост на България от доставки на съветски газ, както и на политическата неустойчивост в страната и публичното неодобрение към стандарта на живот.

Силните фискални ограничения, които осигуриха растеж от 6% на обществените разноски през 2022 година и са главен фактор за повишаването на Брутният вътрешен продукт с 3% през интервала, също се чака да бъдат лимитирани.



Затова основният компенсационен механизъм за развиване на българската стопанска система през 2023 година съгласно специалистите на " Allianz Trade " ще бъде свежият поток на европари. При реализиране на непоклатимост и усмиряване на процесите анализаторите виждат по-дългосрочна вероятност за непретенциозен растеж на Брутният вътрешен продукт на България през 2024 година от към 2%.

Според прогнозата на " Allianz Trade " през 2023 година се чака в България да продължи наклонността заплатите да пробват да догонят растежа на цените, само че да се движат с леко закъснение. Ако през 2022 година се регистрира 14% приблизително нарастване на трудовите хонорари при инфлация от над 15%, прогнозите за актуалната година са за 9,5% растеж на заплатите по отношение на средногодишна инфлация от малко над 10%. Нивото на безработица ще се откри към 5%.

След приемането на България в „ чакалнята “ на еврозоната и в Банковия съюз през 2020 година, анализаторите на " Allianz Trade " чакат присъединението на страната към валутния съюз да се случи най-рано през 2025 година.



Цялостната оценка на специалистите за настоящата бизнес среда в България е " съответна " с позитиви като данъчната тежест, свободата на пазара на труда и комерсиалните връзки, само че и с някои дълготрайно неразрешени проблеми, свързани с успеваемостта на правосъдната система, корупционни практики, както и с ограничавания в вложенията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР