Расизъм. Това е думата, с която най-често се свързва футболът

...
Расизъм. Това е думата, с която най-често се свързва футболът
Коментари Харесай

Напускането на терена при расизъм: решение или задълбочаване на проблема

Расизъм. Това е думата, с която най-често се свързва футболът в последните две седмици.

И до момента в който международните организации търсят решение на казуса с деянията на расизъм по стадионите, един управител от деветото равнище на Англия взе нещата в свои ръце и предприе крайни ограничения.

В събота треньорът на " Харингей бороу " Том Лойзу реши да извади тима си от терена в мача против " Йоувил таун ". Причината бяха расистки обиди и хвърлени предмети към вратаря на отбора, като дейностите на мениджъра доведоха до терзания, че тимът му може да наложи нов стандарт.

Какво би станало, в случай че прагът на толерантност на управление и играчи бъде прескочен и те решат да напущат терена при прояви на расизъм? Дали това може да бъде решение на казуса?

" Чернокожите играчи би трябвало да стартират да напущат терена (при прояви на расизъм). Стигнахме до eтап, в който те към този момент не може да оставят казуса в ръцете на съответните органи. Правиха го в продължение на 50 години благодарение на всевъзможни схеми и способи да ги стимулират и окуражат, само че през 2019 година не трябва да ги слагаме в обстановка, където могат да чакат обиди на расова основа ", споделя Дарън Луис, някогашен играч по американски футбол и публицист.

Според протокола на УЕФА при случаи на расизъм следва да се изпълнят три стъпки. Единствено при третата мачът може да бъде преустановен. Тя се ползва тогава, когато съдията откри, че расистките прояви не престават и след осъществяване на първите две стъпки от протокола с предизвестия от диктора на стадиона.

Напускане на терена обаче може да докара до тежки санкции за съответния тим и федерация. Подобни планове показаха британските национали преди гостуването си в София поради предстоящи обиди на расова основа.

 Напускането на терена при расизъм: решение или задълбочаване на казуса
© Reuters

Мачът приключи със скандал, като играта беше спирана два пъти поради прояви на расизъм от почитателите. След края на дуела селекционерът на Англия Гарет Саутгейт поздрави футболистите си, че са посочили геройство в сложна обстановката и са останали на терена.

" Можем да бъдем подложени на критика за това, че не стигнахме задоволително надалеч, само че мисля, че дадохме огромен образец. Честно казано изпаднахме в невъзможна обстановка да свършим всичко по верен метод, с цел да задоволим желанията на всички ", сподели Саутгейт след триумфа с 6:0.

Той добави: " Всички играчи бяха безусловно непреклонни, че желаят да продължат да играят. Ние знаехме, че в случай че се беше случило нещо през второто полувреме, щяхме да съобщим и да напуснем терена ".

Расистският скандал закупи необятен отзив по света, а скоро последваха още прояви на дискриминация във Англия и Италия. Засега обаче глобите се лимитират налагането на санкции, затваряне на браншове или мачове пред празни трибуни, като е мъчно да се реши дали тези ограничения реализират стремежи резултат.

Фотогалерия: Срамната футболна вечер в София >

От Футболната асоциация обявиха, че са " надълбоко загрижени и ще подхващат дейности " за случилото на мача сред " Харингей бороу " и " Йоувил таун ". Лойзу обаче се съмнява, че организацията ще може да приложи съответно решение на казуса.

" Когато ме питаха същия въпрос преди четири седмици, заявих, че няма никаква опция да напусна терена с моите играчи и да разреша на тези хора да завоюват. Сега си опонирам на всичко казано и направих противоположен завой. Това е нещо, което се случи на момента и почувствах, че би трябвало да работя ", споделя Лойзу.

Расизмът опира до държанието на почитателите, като смяната би трябвало да пристигна от тях. Вижда се, че финансовите наказания и празните трибуни не стопират последователите. Според мнозина футболисти, измежду които е Рахийм Стърлинг, напускането на терена ще значи футболистите да сведат глава пред деянията на расизъм.

" Аз персонално не бих се съгласил с напускането на терена. Спечелването на мача ще ги нарани повече. Те пробват само да те пречупят. Ако си тръгнеш, те печелят. Ще е по-добре, в случай че вкараш или победиш ", сподели Стърлинг след обидите, които понесе в Черна гора.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Скандалът след мача България - Англия (52)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР