Рано тази сутрин с полет през Амстердам за Сантиаго де

...
Рано тази сутрин с полет през Амстердам за Сантиаго де
Коментари Харесай

Научната група антарктици замина за Ледения континент

Рано тази заран с полет през Амстердам за Сантиаго де Чили и Пунта Аренас, отпътува втората и последна група от 11 души български антарктици, заяви ръководителят на 30-та юбилейна антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев.

Тази година първи за Ледения континент отпътуваха строителите, чиято усилена работа по градежа на новата научна лаборатория продължава. Втората група е формирана най-вече от учени, които ще работят по седем научни плана от Националната стратегия за полярни проучвания, финансирани от Министерство на образованието и науката. Два от плановете са в региона на медицината - единият е за проучване на кожата и по какъв начин се въздейства тя от ултравиолетовото излъчване. Другият е за проучване на съня.
Полярниците ни отпътуват за Антарктида с задача за нова научна лаборатория
Стартира тридесетата юбилейна Българска антарктическа експедиция. На 19 ноември по маршрут София - Амстердам - Сантяго де Чили - Пунта...
Прочети повече
За остров Ливингстън пътуват медиците доцент доктор Развигор Дърленски и доктор Нейко Нейков, сеизмологът гл. ас. доктор Гергана Георгиева, двамата геолози гл. ас. Д-р Стефан Велев и доктор Стефан Методиев, и биолозите Светослав Димов и Весела Евтимова. Лекар на групата е доктор Елена Иванова, а в логистиния състав са включени Елка Василева – готвач и провизионист, Емил Иванов – моторни лодки и механикът Милчо Дундаков.

Очаква се те да дойдат на Българската полярна база „ Св. Климент Охридски ” през последната седмица на януари, след наложителна 10-дневна карантина в Пунта Аренас, наложена заради рестриктивните мерки по отношение на пандемията, с полет нает от португалската полярна стратегия и испанския научно-изследователски транспортен съд „ Есперидес ”.

На 20 януари от базата си потегля строителната група, която се чака да бъде в България в края на месеца. Проф. Пимпирев напомня, че полярниците претърпяха дълго 20-дневно наложително изчакване на чилийски транспортен съд в уругвайската база „ Артигас ”.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР