Рано сутринта днес, с полет през Амстердам за Сантяго де

...
Рано сутринта днес, с полет през Амстердам за Сантяго де
Коментари Харесай

Втората група от български учени замина за Антарктида

Рано сутринта през днешния ден, с полет през Амстердам за Сантяго де Чили и Пунта Аренас, отпътува втората и последна група - от 11 души, български антарктици, заяви проф Христо Пимпирев - началник на 30-та Българска антарктическа експедиция.

В състава на групата доминират учените, които ще работят по седем научни плана от Националната стратегия за полярни проучвания, финансирани от Министерство на образованието и науката. Това са двама медици - доцент доктор Развигор Дърленски и доктор Нейко Нейков, един сеизмолог - гл.ас. доктор Гергана Георгиева, двама геолози - гл.ас. доктор Стефан Велев и доктор Стефан Методиев, и биолозите Светослав Димов и Весела Евтимова. Лекар на групата е доктор Елена Иванова, а в логистичния състав са включени Елка Василева- готвач и провизионист, Емил Иванов - моторни лодки, и Милчо Дундаков - монтьор.

Очаква се те да дойдат на Българската полярна база " Св. Кл. Охридски " през последната седмица на януари, след наложителна 10-дневна карантина в Пунта Аренас, наложена заради рестриктивните мерки по отношение на пандемията, с полет, нает от португалската полярна стратегия и испанския научно-изследователски транспортен съд " Есперидес ".

На 20 януари от базата си потегля главната строителна група, която се чака да бъде в България в края на месеца. Строителната стратегия от първата част на експедицията се забави с 20 дни, заради наложително изчакване на чилийски транспортен съд в уругвайската база " Артигас ", само че сега работата по градежа на новата научна лаборатория върви с екстрени темпове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР