Рано една новогодишна сутрин в Минесота през 1980 г. мъж

...
Рано една новогодишна сутрин в Минесота през 1980 г. мъж
Коментари Харесай

27 °C телесна температура - момичето, което замръзва до вкочаняване, но оцелява

Рано една новогодишна заран в Минесота през 1980 година мъж на име Уоли Нелсън се натъква на замръзналото тяло на своя другарка, лежащо в снега единствено на няколко метра от вратата му. Колата на 19-годишната Джийн Хилиард се скапва, до момента в който се връща към дома на родителите си след нощна веселба с другари.
 Андреа Ланфри - италианецът, който изкачва Еверест с два ампутирани крайника
Как се изкачва Еверест без крайници

Историята на Андреа Ланфри

Облечена в късо зимно палто, ръкавици без пръсти и каубойски ботуши, тя излиза на открито от автомобила и потегля към дома на Уоли да търси помощ, като по това време температирата на въздуха е -27 °C. За злощастие момичето се спъва, пада, удря се и изгубва схващане. В продължение на шест часа тялото на Джийн лежи, проснато на студа, като момичето безусловно се вкочанява.

" Хванах я за яката и я плъзнах на верандата ", оповестява Нелсън години по-късно в изявление за публичното радио на Минесота. " Мислех, че е мъртва. Беше замръзнала - по-твърда и от дъска, само че видях няколко мехурчета да излизат от носа й. " Ако не е бързата реакция на Уоли, Джийн може би щеше да стане един от хилядите смъртни случаи, жертви на хипотермия всяка година. Вместо това нейната история се трансформира в нещо като здравно знамение, събуждащо голямо научно любознание.

Как може едно тяло да оцелее, откакто е замръзнало дотам

Историите за хора, оживели при минусови температури, са задоволително необикновени, с цел да бъдат вести, само че също по този начин не са необичайност. Осъзнаването, че рисковата хипотермия не е безусловно краят на живота, единствено по себе си се трансформира в основа на терапия. При следени условия понижаването на телесната температура може да охлади метаболизма и да понижи ненаситния апетит на тялото за О2. В медицински условия или в редки случаи, охладеното тяло може да спре целия развой на умиране задоволително дълго, с цел да се оправи с ниския пулс, най-малко за известно време.
 Снимка 638862

Това, което изпъква в историята на Джийн обаче, е рисковият темперамент на нейното положение на хипотермия - телесната й температура е едвам 27 градуса по Целзий, цели 10 градуса под тази на здрав човек, като тя е безусловно вкочанена. Лицето й епепеляво, очите й плътни, а кожата й прекомерно твърда, с цел да бъде пробита от хиподермична игла. " Тялото беше ледено, изцяло твърдо, тъкмо като парче месо след надълбоко заледяване ", са точните думи на Джордж Сатер, лекарят, който я лекува тогава. И въпреки всичко единствено за няколко часа, откакто е затоплено, тялото на Джийн се връща към здравословно положение. До обяд тя към този момент приказва и с леко изтръпнали пръсти на краката с мехури, скоро е изписана, с цел да продължи живота си.
 Хана Тиър - момичето, чиито кости могат да се счупят даже от едно кихане
Момичето, чиито кости могат да се счупят даже от едно кихане

Рядкото генетично заболяване, което не пречи на Хана Тиър да бъде инфлуенсър

Според приятелите и фамилията ѝ тя оцелява, с помощта на силата на молитвата. Но по какъв начин стоят нещата от биологична позиция? За разлика от доста материали, водата заема по-голям размер като твърдо вещество, в сравнение с като течност. Това разширение е неприятна вест за телесните тъкани, превзети от студа, защото тяхното течно наличие рискува да набъбне до степен на разрушение на контейнерите им. Дори няколко бездомни ледени кристала, " цъфтящи " на неверното място, могат да пробият клетъчните мембрани със своите игловидни части, трансформирайки крайниците в почернели петна от мъртва кожа и мускули или това, което нормално познаваме като измръзване.
 Снимка 638860

Различни животни са развили някои изящни акомодации, с цел да се оправят с заплахите от остри, разширяващи се ледени кристали при условия на ниска температура. Дълбоководните риби, известни като антарктическа черна ледена риба, създават да вземем за пример гликопротеини като тип натурален антифриз. Дървесната жаба Lithobates sylvaticus трансформира наличието на клетките си в сироп, като наводнява тялото си с глюкоза и по този метод устоява на заледяване и дехидратация. Що се отнася до Джийн, в действителност е мъчно да се каже сигурно по какъв начин тялото ѝ замръзва дотам, само че все пак момичето оцелява и то без да има съществени пострадвания. Дали има нещо неповторимо в телесната й химия, е въпрос на догатки и догадки, както написа и Science Alert.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР