Ранното оплешивяване е сериозен рисков фактор за сърдечни проблеми при

...
Ранното оплешивяване е сериозен рисков фактор за сърдечни проблеми при
Коментари Харесай

Ранното оплешивяване провокира ключов здравен проблем


Ранното оплешивяване е сериозен рисков фактор за сърдечни проблеми при мъжете. Проучване демонстрира, че ролята му е даже по-сериозна от тази на затлъстяването, изключително при мъже под 40-годишна възраст.

Сърдечните проблеми, водещи до инфаркт, са измежду най-сериозните и постоянно срещани здравословни проблеми при мъжете. Разкриването на нов предразполагащ към тях фактор може да разреши по-успешната им профилактика в бъдеще.

Данните, че преждевременното оплешивяване може да се асоциира с нараснал риск от коронарни проблеми, са събрани с изследване измежду 2000 мъже в под 40-годишна възраст в Индиа. Проследени са 800 мъже с открити сърдечни проблеми и още толкоз здрави мъже на същата възраст като контролна група. Проследена е клиничната история на коронарните проблеми на мъжете от първата група и паралелно с нея е регистрирана степента на оредяване на косата . Получените данни сочат, че има директна връзка сред мащабa на косопада и тежестта на коронарните проблеми при мъжете.

Счита се, че оредяването на косата е естествено положение, предизвикано от хормоналните промени в мъжкия организъм, засягащи най-много секрецията на тестостерон . Такъв резултат обаче е обикновено да се следи едвам след 40-годишна възраст. Счита се, че оплешивяване преди този интервал може да се значи като ранно или прибързано . Данните от посоченото изследване демонстрират, че ранното оплешивяване покачва риска от сърдечни проблеми към 5 пъти по отношение на този при здравите мъже от контролната група.

Свързани публикации.. Бананите и авокадото пазят от сърдечносъдови болести 0 Ниският тестостерон заплашва сърцето на мъжа 0 Грип и сърдечносъдови болести 0

За момента данните се смятат само за ориентировъчни, като са нужни по-мащабни изследвания за определяне съответната тежест на оплешивяването като рисков фактор за сърдечни проблеми при мъжете под 40-годишна възраст.

Заключението на учените на този стадий е, че мъжете в тази възраст, при които има записано оплешивяване, е добре да наблюдават положението на сърдечносъдовата

система постоянно като превантивна мярка за навременно определяне на възможни коронарни проблеми. В допълнение е добре тези мъже да се придържат и към главните рекомендации за предварителна защита на сърдечносъдовите проблеми . Препоръчително е при открито ранно оплешивяване да се вкарат навременни корекции в метода на живот за повишение на двигателната интензивност, усъвършенстване на хранителния режим и контролиране на тежестта.

Повод за по-сериозни терзания обаче няма, най-малко до момента в който не се проведат по-мащабни изследвания за ролята на ранното оплешивяване при мъжете.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР