Ранното изграждане на здравословни навици за хидратация е от съществено

...
Ранното изграждане на здравословни навици за хидратация е от съществено
Коментари Харесай

Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация

Ранното създаване на здравословни привички за хидратация е от значително значение за здравето и пълноценния живот на дребните деца. Правилната хидратация допуска, че от 80% от течностите, нужни на тялото, би трябвало да бъдат набавени от питиета и 20% от храни. Но поради трайната наклонност към трупането на наднормено тегло от ранна възраст водата става основен фактор в устрема да се противодейства на това събитие. Освен това при тях обезводняването може да докара до животозастрашаващи положения.

Ето за какво приоритет за родителите и за всички, които се грижат за дребни деца, е преди всичко да ги приучат към постоянното пиянство на вода. Водата е най-здравословният метод за хидратация, а най-важното е, че навиците, основани в детска възраст, остават за цялостен живот. Такива са рекомендациите на здравните управляващи и медицинските експерти в Европа, представени от Националната асоциация на водите от естествени източници със седалище в Лондон.

Кариес, наднормено тегло, затлъстяване

Децата построяват своите привички от ранна възраст и хората, които се грижат за тях, би трябвало да им дават най-хубавите източници за хидратация – постоянно през целия ден. Днес няма две отзиви, че водата е преди всичко в този модел поради тревожните трендове, свързани с детското здраве. По данни от Англия огромна част от 5-годишните деца към този момент имат кариес, а честотата е даже по-висока за групите в неравностойно състояние. Последните статистически данни също демонстрират, че 1 на 5 първокласници има наднормено тегло или затлъстяване. Причините са сложни, само че измежду тях се откроява потреблението на богати на захар храни и изключително питиета. Предвид нерадостната статистика, насърчаването на децата да пият вода доста преди да тръгнат учебно заведение е табиет, скъп за тяхното дълготрайно здраве.

Препоръки за хидратация: през цялото време

Британският Научен съвещателен комитет по хранене (SACN) предлага бебетата да се хранят извънредно единствено с кърма до към 6-месечна възраст и да бъдат кърмени най-малко през цялата първа година от живота им. Кърмените бебета не се нуждаят от спомагателни питиета, до момента в който получават единствено кърма. Когато стартира отбиването, могат да им се дават вода или приспособено мляко.

Колко вода и течности съгласно възрастта на детето

В таблицата са отразени актуалните стандарти за потребностите от асимилиране на течности посредством храната и напитките при дребните деца.

Пие ли детето задоволително вода?

Оценка на приема на течности от деца в 13 страни по света открива, че висок % от тях на възраст от 4 до 9 години поемат по-малко течности от открития съответен банкет. Интересното е, че момчетата са по-склонни към по-малко консумация на течности спрямо девойките. Що се отнася до пиенето на елементарна вода, данните от национално изследване на храненето във Англия сочат, че децата на възраст от 4 до 8 години пият единствено 436 мл вода дневно (около 2 чаши), а при етническите малцинства приемът е още по-малък – 122 мл на ден.

По отношение на въпроса „ по кое време “ напитките се одобряват от децата, американско изследване демонстрира, че елементарната вода се употребява най-често с главните ястия. Американските деца в това проучване одобряват повече от две трети от ежедневните си питиета по време на главните хранения. Налага се изводът, че децата постоянно се нуждаят от увещание или имат потребност от график за консумация на подобаващи течности и изключително на вода.

Съществуват изследвания, съгласно които малчуганите в действителност могат да трансформират своите привички на хидратация. Сред тях е опит със занимателни материали като кукли или плакати в детската градина и фамилията в помощ на по-добра хидратация. Интересно е, че в хода на опита приемането на вода не се е трансформирало, само че употребяваните плодови сокове и млякото понижават. Резултатите са красноречиви: децата могат да трансформират своите привички за хидратация, макар че са нужни спомагателни насоки, с цел да се подсигурява, че смяната ще се реализира в дълготраен проект и в сходство с рекомендациите за здравословната хидратация. Също по този начин е значимо да им се припомня да пият течности и изключително вода на постоянни шпации, което води до по-голям банкет на питиета. Малките деца имат неузрял механизъм на жаждата и постоянно не разпознават по кое време са жадни.

Признаци на обезводняване

Децата са изключително уязвими към дехидратация, изключително под 5-годишна възраст.

Обезводняването може да се изостри, в случай че са били на слънце прекомерно дълго, когато подвигат температура над 38 ° С, страдат от повръщане или диария или се изпотяват по-интензивно.

Как да включваме напитките в менюто на детето

През ранните години дребните деца би трябвало да бъдат насърчавани да пият вода, откакто стартира отбиването им. Както и при храните, се изисква самообладание и повторяемост, преди да се усвои този толкоз потребен табиет. Освен това е открито, че даването на вода със зеленчуците оказва помощ за разреждането на горчивия им усет, като по този начин по едно и също време се предизвиква приемът на вода и потреблението на зеленчуци. Най-добре е да не се поддаваме на изкушението да предлагаме подсладени питиета като подготвени плодови сокове с добавена захар или най-малко да прибягваме до тях единствено понякога. Ако решите да давате прясно изцеден плодов сок на детето си, разредете го с изворна вода и го сервирайте по време на хранене, с цел да намалите риска от кариес. Не предлагайте на дребното дете повече от 150 мл прясно изцеден сок (фреш) на ден.

Шест потребни съвета за добра хидратация на детето

Дайте на детето да пийне малко вода, преди да отиде на детска градина, на предучилищна забавачка или при излизане на открито Винаги предлагайте вода по време на хранене, с цел да му осигурите стремежи банкет на течности Напомняйте му да пие дребни количества вода: по-често и през целия ден Превърнете водата в желана напитка за него, защото не съдържа калории и захар Подгответе закуска с високо наличие на вода като краставица, пъпеш или кисело мляко в кутията за обяд или в чантата за на открито В горещите дни му напомняйте да пие вода постоянно и добавяйте повече лед към напитките, с цел да извършите пиенето по-приятно

Изворната вода е натурална вода – естествено чиста, с явен географски генезис

Българската педиатрична асоциация предлага някои типове изворни води като подобаващи за консумация от бебета и дребни деца. Препоръката може да се откри изписана на етикетите на бутилките, като по този начин майките разполагат с тествана информация и помощ при избора на подобаваща вода за техните деца.

Изворната вода се добива от под земята източник от повърхностните пластове на земята. Подобно на минералната вода, изворната вода е натурална вода – естествено чиста, с явен географски генезис. Добива се от ясно избрани и предпазени подземни източници. Не се обработва при бутилирането и доближава до нас недокосната от човешка ръка. Сред преимуществата ѝ постоянно са ниската минерализация и мек усет. Отличава се с непрекъснат състав, ниска минерализация и неповторимия баланс на минералите, които придават изключителна лекост и деликатност на усета. Подходяща е за всекидневна приложимост и се предлага за консумация от бременни, бебета и дребни деца.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР