Рамково споразумение от 1,5 милиарда евро за Българска банка за

...
Рамково споразумение от 1,5 милиарда евро за Българска банка за
Коментари Харесай

Българската и Китайската банки за развитие подписаха споразумение за 1.5 милиарда евро

Рамково съглашение от 1,5 милиарда евро за Българска банка за развиване беше подписано през днешния ден от Стоян Мавродиев - Председател на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на Българска банка за развиване (ББР) и Хуайбан Ху – Председател на УС на Китайската банка за развиване (КБР) в Гранитната зала на Министерски съвет. Споразумението е рамково и слага насоки за бъдещото съдействие сред ББР и КБР. То планува договаряне на финансиране за идващите 5 години по самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Това е най-големият план от финансовата самодейност на Китайската банка за развиване в границите на Междубанковата асоциация Китай-ЦИЕ. Китай ще даде 2 милиарда евро на страните от Централна и Източна Европа, членуващи във формата "16+1 ", като близо 75% от тези средства са планувани за България. Споразумението сред двете финансови институции е част от формалната стратегия на Седмата годишна среща на държавните ръководители от Китай и страните от ЦИЕ.

Тези средства ще се употребяват за двустранни завми от КБР към ББР, взаимно кредитиране, планово финансиране, съдействие по фондове за дялово финанасиране, синдикирани заеми, планове от съвместен интерес и други планове, контрактувани след това сред ББР и КБР.

„ Благодарение на сполучливото съдействие с китайските финансови институции ББР може да се трансформира в център за капиталово банкиране, което ще даде късмет на доста положителни планове, до момента спирани или отлагани поради липса на финансиране. Ще има опция те да бъдат осъществени и със синдикирани заеми, в които ББР да бъде единствено един от участниците”– изясни Главният изпълнителен шеф на ББР.

Става дума за сериозен финансов запас за подкрепяне на българския бизнес и поощряване на предприемачеството. Проектите могат да включват подкрепяне на дребните и междинните предприятия, енергетика, връзки, превоз, селско стопанство в България.

По думите на Стоян Мавродиев Българската банка за развиване разисква с управлението на Китайската банка за развиване и опция за основаване на взаимни фондове за рисков капитал, посредством които да се подкрепи развиването на започващи бизнеси у нас.

Домакинството от страна на ББР на първата среща на Междубанковата асоциация Китай-ЦИЕ, което се организира на 3 и 5 юли в София, сподели опциите на формата 16+1 като платформа за капиталово съдействие и партньорството с банките развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР