Рамазан Байрам в Хасково Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg След сутрешната

...
Рамазан Байрам в Хасково Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg След сутрешната
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Рамазан Байрам в Хасково
Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

След утринната молитва, наричана още сабах намаз, мъжете се прибират у дома, където дамите са почнали подготвянето на трапезата. Приготвят се сладки специалитети, само че най-често саралия.

Рамазан Байрам в Хасково
Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

На този празник се събират близки и познати, а младите желаят амнистия от възрастните и се сдобряват.

След края на утринната празнична молитва до Ески джамия, кафето на толерантността изпиха отец Николай и районният мюфтия Ерхан Реджеб, в компанията на регионалния водач на Движение за права и свободи Мехмед Атаман и двамата депутати Мюмюн Мюмюн и Сезгин Мехмед.

Кафе на толерантността на Рамазан Байрам в Хасково
Снимка: Тихомир Петков, Xnews.bg

За първа година и депутатите почиват през днешния ден, откакто през вчерашния ден по предложение на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ бе гласуван почивен ден във връзка Рамазан Байрама.



Няколко арабски страни посрещнат през днешния ден Рамазан байрам. Мюсюлманският празник означават през днешния ден в Саудитска Арабия, в която се намират най-свещените места в исляма, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Катар. Днес стартира да чества и основаното в Аден държавно управление на Йемен, отбелязва ДПА. В Ирак пък празникът стартира за сунитската общественост, а шиите ще стартират да честват в събота. В събота стартират и празненствата в Оман.

Началото и краят на месеците от ислямския календар се дефинират от забелязването в небето на новия месец.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР