Рамала, Окупираният Западен бряг – Централната автобусна спирка в центъра

...
Рамала, Окупираният Западен бряг – Централната автобусна спирка в центъра
Коментари Харесай

„Няма работа“: Окупираният Западен бряг е парализиран, тъй като икономиката спира

Рамала, Окупираният Западен бряг – Централната автобусна спирка в центъра на Рамала нормално е оживена от хора и трафик.

Но от 7 октомври рейсовете са паркирани, а водачите седят без работа, гледат вести, пушат цигари и пият кафе, с цел да прекарат времето.

Продължете да четете

лист с 3 артикулаЖертвите на деца в Газа са „ леке ​​върху нашата съвест “: УНИЦЕФ Защо възбраната на Израел за гориво за Газа не е за прекъсване на Хамас Снимки: Израелските въздушни набези изравняват домове, убиват десетки едновременно в Южна Газа завършек на списъка

„ Няма никаква работа “, сподели 40-годишният водач Салех Наклех пред Al Jazeera от спирката за отмора на автогарата в централната част на окупирания от Израел Западен бряг.

„ Ние едвам свързваме двата края “, сподели бащата на четири деца.

Докато водачите нормално могат да печелят сред 350 до 400 шекела ($86 до $98) дневно, дневният им приход е понижен до към 100 шекела ($24), изясни той.

Продължаващото военно нахлуване на Израел против обсадената Ивица Газа беше стартирано в тандем със засилени армейски ограничавания и офанзиви на израелски заселници против палестинци в окупирания Западен бряг, оставяйки трите милиона палестински поданици там в положение на парализа и стопански застой.

Основните контролно-пропускателни пунктове са затворени, кафенетата са празни, в миналото препълнените академични класни стаи са лишени от студенти и продуктите по рафтовете на магазините стартират да понижават. Пътуването сред градовете и до близките села се трансформира в рисково и мъчно достижение.

„ Не напущаме Рамала – всички пътища са затворени и на всички места има контролно-пропускателни пунктове. Хората се опасяват и не можем да поемем отговорност за живота на никого “, сподели 35-годишният водач Али Джамал Талеб.

Талеб разказа по какъв начин е бил атакуван от бойци, когато е пътувал до село Синджил на към 20 км (12 мили) отвън Рамала доскоро по-малко от две седмици.

„ С мен бяха двама служащи от Газа. Войниците ни измъкнаха от колата и ни биеха без причина. Изправиха ни до стената, вързаха ни ръцете и продължиха да ни бият. След това ни оставиха за два часа в профил на пътя и по-късно ни пуснаха “, сподели бащата на две деца пред Al Jazeera, добавяйки, че има вяра, че бойците „ желаят възмездие “.

„ Продажбите понижават на половина “

На 7 октомври Хамас, който ръководи обсадената Ивица Газа, стартира офанзиви на израелска територия. Повече от 1400 души в Израел бяха убити.

Израел отговори с безмилостна бомбена акция в Ивицата Газа, която продължава към този момент три седмици, убивайки повече от 7700 палестинци там досега, в това число повече от 3000 деца, до момента в който повече от 15 200 души бяха ранени, което провокира международни митинги против това, което е разказан от доста наблюдаващи като „ геноцид “.

В окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим израелската войска ускори ежедневните си смъртоносни набези против палестински квартали, села и градове. Убийствата на поданици от въоръжени заселници също са зачестили, оставяйки хората в положение на боязън.

Повече от 100 палестинци са били убити от армията и заселниците в тези региони през последните 21 дни.

Напрегнатата атмосфера и затварянето в окупирания Западен бряг засегнаха съвсем всички браншове на обществото.

Ибрахим ал-Килани, 57, ръководи огромен магазин за плодове и зеленчуци в Бейтуния, в покрайнините на Рамала. Обикновено той носи цялата си продукция от Наблус и някои от вътрешността на Израел.

Преди последните събития ал-Килани получаваше по един камион артикули от Наблус всеки ден. Сега камионът прави едно пътешестване на всеки два до три дни.

„ Икономическата обстановка се срутва “, сподели той пред Al Jazeera.

„ Продажбите са намалели с 50 %. Изправени сме пред огромни компликации при превозването на продукцията – пътуванията станаха скъпи от позиция на бензина и времето, належащо за идването им “, сподели ал Килани.

Голяма част от плодовете, които продава, идват от Израел, „ както и неща като гъби, броколи, целина, маруля “, сподели той. „ Всичко това понижава “, добави ал Килани, сочейки празните лавици в магазина си.

„ Загуба на милиарди долари “

Западният бряг беше във финансова рецесия много преди последните събития вследствие на 56-годишната окупация на Израел и тежките ограничавания върху придвижването.

Объединените народи пресметнаха през 2019 година, че израелската окупация е коствала на палестинската стопанска система към 47,7 милиарда $ фискални доходи сред 2000 и 2017 година

От 7 октомври обаче нещата единствено се утежняват.

„ Ние внасяхме артикули на стойност съвсем 2 милиарда $ през пристанището Асдод [Ашдод] [в Израел] “, сподели Рашад Юсеф, началник на политиката и планирането в Министерството на националната стопанска система на Палестинската власт (ПА). < /p>

„ Това го няма. “

Освен това голямото болшинство от 200 000 палестински служащи, които работят в Израел и в противозаконни израелски селища на окупирания Западен бряг, в този момент са без работа.

„ Ние правехме 1,2 милиарда $ от заплати на служащи в Израел и в селища, което щеше да помогне на стопанската система. Това е спаднало съществено – единствено към 5 % от тези служащи ще работят “, сподели Юсеф пред Ал Джазира.

Юсеф добави, че преди началото на войната ПА е очаквала брутният вътрешен артикул (БВП) на Западния бряг да нарасне с 3 % през 2023 година Сега вместо това чака Брутният вътрешен продукт да спадне с тази сума.

„ Фабриките са принудени да понижат индустриалния си потенциал, тъй като не могат да транспортират продуктите си до други елементи на Западния бряг.

„ Също по този начин сме изправени пред доста компликации при вноса и износа през граничния пункт с Йордания “, добави той. PA е изключително загрижена за ниските доставки на съществени артикули, като растително масло, ориз, брашно и захар.

„ Ясно е, че войната против Газа и съпътстващото я засилено затваряне на окупирания Западен бряг ще имат дългогодишен негативен резултат върху палестинската стопанска система “, сподели Юсеф.

„ Последиците ще продължат да се усещат през идващите няколко месеца и чакаме цените да се повишат. “

Все отново водачи, служащи и притежатели на магазини на Западния бряг споделят, че това, през което минават, е нищо в съпоставяне със обстановката на палестинците в обсадената Ивица Газа.

Обратно на автогарата в Рамала, Талеб, водачът, сподели, че въпреки да се тревожи за бъдещето на Западния бряг, обстановката към момента е търпима. „ Вижте хората в Газа. Поне към момента имаме храна и вода. Децата ни към момента са в сигурност, живи и си играят към нас. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР