Ръководството на софийското общинско дружество Столичен автотранспорт публикуваха писмо в

...
Ръководството на софийското общинско дружество Столичен автотранспорт публикуваха писмо в
Коментари Харесай

Фирма на София брани ремонт на общежитие за 3 млн. лв.

Ръководството на софийското общинско сдружение " Столичен автотранспорт " разгласиха писмо в отбрана на решението си да заплаща за ремонта на общежитието си в ж.к. " Дружба " по цените, за. След като към този момент стана ясно, че казусът ще бъде прегледан от Агенция " Държавна финансова ревизия " (АДФИ), шефовете на компанията оповестиха, че информацията от контракта с изпълнителя на строителните действия е изнесена " манипулативно и преднамерено изборно ". Позицията е подписана от членовете на съвета на шефовете на " Столичен автотранспорт ", измежду които и изпълнителният шеф Слав Монов, сключил съглашението с ДЗЗД " Лидер Инженеринг 2019 ". От нея излиза наяве, че управлението намира контрактуваните цани за пазарни. Като мотив то акцентира, че общата повърхност на постройката, която ще се обнови, е 1860 кв.м. Казва се още, че общежитието се състои от две тела, като особено се обръща внимание на положението на по-ниското тяло Б, което е ситуирано върху колонада. " Което от своя страна допуска осъществяването на обилни по размер спомагателни строителни монтажни действия. Така да вземем за пример, за разлика от елементарното, обичайно саниране тук се постанова и полагане на топлоизолация по целия под на корпус Б и по колоните, на които той е подложен.  Сградата е на практика необитаема от повече от 20 година и беше в окаяно положение ", показват Монов и сътрудниците му.

Въпреки че мнението е в размер от 9 стр., на никое място в него не се показва цената на ремонта. Както " Сега " писа, договорът с ДЗЗД " Лидер Инженеринг 2019 " е на стойност 2 550 000 млн. лева без Данък добавена стойност или 3 060 000 лева с Данък добавена стойност. От тях " Столичен автотранспорт " желае да получи 466 000 лева от Столична община. Разделено на общата повърхност, съотношението демонстрира, че сдружението се готви да заплати за обновяването на общежитието над 860 евро на кв.м. След като преди към месец искането за отпущането на средствата бе импортирано в Столичния общински съвет от представителя на Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, сътрудника му

По отношение на съответните суми  шефовете на " Столичен автотранспорт " влизат в дискусия с гражданската организация " Спаси София ", която преди дни изнесе цени от контракта. От сдружението дават отговор, че саниране на постройката ще струма по 53,44 лева на кв.м., а не по 64 лева, както написа " Спаси София ". " Такава цена е изцяло рационална и пазарно обективна и оправдана и по никакъв метод не съставлява " нахален грабеж на софиянци от страна на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация ". В същото време на никое място не се прецизира, че договорените цени са без Данък добавена стойност, до момента в който на свободния пазар същите оферти нормално са с Данък добавена стойност. Така на него се предлага саниране и на много по-ниски цени от 53,44 лева./кв.м., освен това за доста по-малки площи в съпоставяне със постройка на няколко етажа.

В същото време " Столичен автотранспорт " не разяснява на цените, които " Сега " откри в контракта. Както към този момент стана ясно, в количествено-стойностните сметки към съглашението личат редица стойности на доставки и на строително-монтажни действия, които се разминават с най-конкурентните на пазара. Например в частта с електроинсталациите " Столичен автотранспорт " се готви да заплати на " Лидер инженеринг 2019 " по 33,23 лева без Данък добавена стойност за доставката на елементарен електрически ключ за прикрит монтаж. Сумата не включва монтажа. В същото време български производител предлага на уеб страницата си елементарен ключ за към 2 лева с Данък добавена стойност.  За доставка на монофазен контакт пък " Столичен автотранспорт " се е заела да заплати по 11,71 лева Същата българска компания предлага продукта по 2,06 лева Доставката на разпределителна кутия ще коства на данъкоплатците в София 7,32 лева при цена до 1 лева на българското предложение.   

Монтажните работи по упоменатата електрическа част също не наподобяват на изцяло пазарни равнища. Софийската компания ще заплаща съвсем по 13 лева на брой за монтаж на ел. контакти в случай, че да се намерят предложения и за 8 лева При това за една численост, до момента в който в контракта за общежитието става дума за 295 бр. Също по близо 13 лева ще се заплаща и за монтажа на 195 бр. електрически ключове. Монтажът на една разпределителна кутия - общо 128 броя, пък ще коства по 27,55 лева

След като към контракта на " Столичен автотранспорт " избухна скандал, общинският консултант от " Спаси София " Борис Бонев съобщи, че ще внесе сигнал в АДФИ и ще изиска инспекция. " Надценките на фирмата-изпълнител са в пъти по-високи от пазарните и върху цената на всеки материал се начисляват двойни суми. При разбор единствено на 18 от над 400 позиции в количествената сметка, разликата сред препоръчаните и пазарните цени е над 150 000 лв.. Ако съпоставката се направи за цялата сума на ремонта, ще се окаже, че налог " наши хора " ни коства колкото 4 единични рейса ", коментираха от " Спаси София ". 

В отговор К настояването си общината да отпусне 466 000 лева за ремонта на общежитието. Той разясни, че прави това, за да изчака инспекцията на АДФИ. " Ще внеса писмо отчетът за общежитието да не се преглежда, до момента в който не излезе инспекцията на АДФИ. И ще предложа общинското сдружение, посредством преструктуриране на разноските, единствено да финансира плана, да контракти с изпълнителя разсрочване на заплащанията, а дейностите, които не са належащи, да не се извършват в този момент. Така да вземем за пример можем да сменим електрическите ключове междинен клас с надалеч по-евтини китайски, с цел да спестим ", написа общинският съветник във " Facebook ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР