Ръководството на прокуратурата отчете драстично увеличение на делата за каналджийство

...
Ръководството на прокуратурата отчете драстично увеличение на делата за каналджийство
Коментари Харесай

Прокуратурата отчете повече дела за каналджийство

Ръководството на прокуратурата регистрира фрапантно нарастване на делата за каналджийство през последните години, отхвърли изказванията, че множеството присъди са след утвърдени от съда съглашения, само че не даде данни каква част от присъдите са след съглашения. От държавното обвиняване излязоха с позиция, в която показват, че наказванията за закононарушения, свързани с каналджийство са дребни - до 5 година затвор и санкция до 10 хиляди лева като приканиха всички институции да помислят по въпроса, обсъждайки концепциите и предложенията за правосъдна промяна.

Освен това от прокуратурата за следващ път припомниха позицията си, че битката с проведената престъпност е намаляла след закриването на профилираните съдилища и прокуратури.

 Над 11 000 арестувани в страната, или какъв брой бежанци съумяват да влязат незаконно Над 11 000 арестувани в страната, или какъв брой бежанци съумяват да влязат незаконно

" През 2019 година новообразуваните за каналджийство каузи са 670. През 2021 година са почнали 1773 каузи, а през 2022 година броят им нараства на 2626 ", уточни Милева. По думите й за същия интервал се следи и увеличение на броя на импортираните в съда обвинителни актове като през 2019 година те са били 275, а през 2022 година са 581.

" Същата наклонност се резервира и във връзка с наказаните лица с влезнала в действие присъда. През 2022 година те са 2208, за съпоставяне през 2020 година те са 720 ", сподели Милева. Оправданите за каналджийство през предходната година са трима.

По думите й, при задоволително събрани доказателства прокуратурата повдига обвинявания, а постигнатите съглашения с каналджиите са с резултата на влезнала в действие присъда, която е утвърдена от съда. " Съдът ревизира съглашението. Постигнатата експедитивност не е за сметка на чувството за правдивост ", счита Милева.

По думите й, рецензиите против прокуратурата, че огромна част от случаите завършват със съглашение не са основателни, показвали непознаване на законите и не били правилни, само че не уточни никаква статистика за споразуменията.

 С карта на маршрута в телефона: по какъв начин мигрантите се пробват да преминат България С карта на маршрута в телефона: по какъв начин мигрантите се пробват да преминат България

" Съгласно наредбите на Наказателно-процесуален кодекс, утвърденото от съда съглашение за решение на делото има последствията на влезнала в действие присъда. Предимствата на този институт се потвърдиха трайно през годините и измежду тях най-голямото е редуциране на делото от осъществяване на закононарушението до наказването с влезнала в действие присъда ", добави Милева.

По мотив последния с обвинявания за каналджийство Валентин Христов прокуратурата има информация, че той се намира в Гърция и е декларирал единодушие да бъде екстрадиран. Прокуратурата е изпратила документите с настояването за екстрадиция на гръцките управляващи и се чака произнасянето им по настояването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР