Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология публикува открито

...
Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология публикува открито
Коментари Харесай

Служителите в НИМХ с писмо до премиера - гневни на Денков

Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология разгласява намерено писмо до премиера Кирил Петков.

В писмото учените питат за какво държавното управление трансферира Национален институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката към това на околната среда и водите без да уведоми работещите в института и да потърси тяхното мнение.

В писмо от началото на януари, подписано от 97% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология, учените се опълчват изрично на преместването на института.

Изтъкват, че докладите на активността за последните три години, откогато Национален институт по метеорология и хидрология е минал от Българска академия на науките към МОН, демонстрират внезапно възстановяване на всички действия в института.

" Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Николай  Денков за това предпочитание да " извади “ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули? Знаете ли, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология от назначението му за длъжностен министър до момента ", питат от института.

Допълват и, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност се лишава опцията на института за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, както и да получават средства по тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР