Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат

...
Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: В нашето решение за ваксиниране няма натиск, защото даваме опции

Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат документ за имунизация, негативен РCR тест, изработен най-малко 72 часа преди лекциите и упражненията, или документ за преболедуван ковид, с цел да участват на практическите занятия по медицина.

Това удостовери за БНР ректорът на университета проф. Мариана Мурджева като разясни, че това е консенсусно решение на Ректорския съвет в наличието на заместник-ректори и декани.

" В началото на всяка образователна година, посредством заповедите на ректорите на висшите учебни заведения, се маркира организацията на образователния развой. Така че такива заповеди се явяват безспорна нужда за старта на занятията ", акцентира проф. Мурджева и посочи, че управлението на Медицинския университет счита, че учащите се студенти в университетските лечебни заведения би трябвало да имат явен статут във връзка с Covid-19:

" Стотици студенти по едно и също време влизат в нашите академични лечебни заведения и в случай че ние нямаме ясна визия за техния статут във връзка с тази болест, няма да можем да си изясним риска от заразяване на пациенти, посредством които те се образоват. Студентите работят с заболели хора, които са с висок риск за затруднения на фона на главните им болести ".
 Проф. Мариана Мурджева за смесването на ваксини: Това е един опит (ВИДЕО) Проф. Мариана Мурджева за смесването на ваксини: Това е един опит (ВИДЕО)
Това е един опит, за който към момента нямаме научни доказателства. Така проф. доктор Мариана Мурджева, ректор на Медицинския универсти...

Преди дни обаче Ангел Калоянов, ученик на университета, написа в писмо до медиите, че сходно условие от страна на ВУЗ-а е в несъгласие с Конституцията. “Подобни заповеди са в прорез с Конституцията на Република България и опонират на Закона за висшето обучение за студенти и на Закона за приблизително обучение за възпитаници. Независимо, че университетите имат някаква самостоятелност, те нямат право да постановат сходни условия и да лимитират правото на образователен развой на своите студенти. Предвид обстоятелството, че същите си заплащат постоянно таксите за образование и имат право на достъп до образователните зали ", показва той.

На това проф.Мурджева репликира следното: " Ние започваме образователната година с присъствени извършения, огромна част от които се вършат в клинични условия в лечебните заведения. Там лежат заболели, в доста клинични отделения се изисква, когато постъпват пациентите, да показват негативни антигенни проби или PCR проби и ние рискуваме, в случай че пуснем студенти, които не са предпазени, да заразят същите тези заболели. Има решения, които са взети и на национално равнище, в епидемиологична вълна сме, тъй че никой не може да отхвърли нито четвъртата вълна, нито че случаите нарастват, че сме в епидемиологична конюнктура. За да запазим здравето на пациентите, както и на самите студенти, въпреки всичко се постанова да се вземат някои противоепидемични ограничения. Част от тези ограничения са и това, което предлагаме. "

Тя добави и че има решения на университети в други страни, които постановат студентите да се имунизират преди началото на образователната година: " В Илинойс, Съединени американски щати, в Бавария, Германия. В нашето решение за имунизиране няма напън, тъй като даваме варианти ".

 

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР