Ръководството на БАН законосъобразно отстрани от длъжността директор на Националния

...
Ръководството на БАН законосъобразно отстрани от длъжността директор на Националния
Коментари Харесай

БАН: Бившият директор на НИМХ е свързан с три фирми, а няма право по правилник

Ръководството на Българска академия на науките законосъобразно в профил от длъжността " шеф " на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Христомир Брънзов, защото според Търговския указател към 10 септември 2018 година проф. Брънзов е бил обвързван с три компании, в интервала на неговия мандат. Това съобщи на конференцията на Общото заседание на Българска академия на науките член-кореспондент Константин Хаджииванов, който е и заместник-председател на Академията.

По думите му компаниите, с които е обвързван някогашният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов, са " Едноличен търговец " Аналог - Христомир Брънзов ", " МСЕ Сервис " и " МСЕ Консорциум ". Съгласно член 74, алинея 2 от Устава на Българска академия на науките " ръководителят, заместник-председателите, основният теоретичен секретар, научните секретари и членовете на главния състав на Управителния съвет на Българска академия на науките, шефовете, заместник-директорите, помощник-директорите и научните секретари на непрекъснатите научни звена и ръководителите на другите независими звена, не могат да бъдат членове на управителни препоръки на търговски сдружения ", изясни Хаджииванов.

Той заяви, че на следващия ден ще се състои съвещание на Управителния /УС/ съвет на Българска академия на науките, на което УС да предложи на ръководителя на Българска академия на науките краткотрайно изпълняващ длъжността " шеф " на Национален институт по метеорология и хидрология, който да бъде препоръчан от Общото заседание на Национален институт по метеорология и хидрология. Проф. Христомир Брънзов не е уволнен, а е освободен като шеф на Национален институт по метеорология и хидрология от Управителния съвет на Българска академия на науките, посочи Константин Хаджииванов.

От Общото заседание на Академията обявиха на конференцията, че " не е имало прекачване на имущество от Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките ".

Според проф. Лъчезар Аврамов, в случай че Национален институт по метеорология и хидрология излезе от Българска академия на науките, разумно е да не минава към Министерството на образованието и науката, а да е към Министерството на околната среда и водите, което има връзка с оперативната активност на метеоролозите и хидролозите от Българска академия на науките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР