Ръководителят на Световната здравна организация изглежда ще се кандидатира за

...
Ръководителят на Световната здравна организация изглежда ще се кандидатира за
Коментари Харесай

Директорът на СЗО се готви за втори мандат

Ръководителят на Световната здравна организация наподобява ще се кандидатира за втори мандат отпред, пробвайки да преведе света през най-голямата здравна рецесия от век насам.

Тедрос Аданом Гебрейесус обаче няма поддръжката на родната си Етиопия, която го упрекна, че е помагал за закупуване на оръжия за Народно-освободителния фронт в Тигрей. По време на ръководството на партията той бе здравен министър на страната.

Как тъкмо ще бъде номиниран Гебрейесус преди крайния период за подаване на кандидатури идната седмица не е ясно на фона на опозицията от държавното управление на Адис Абеба, написа „ Ройтерс “.

Той е първият общоприет шеф на СЗО от африкански генезис и зае поста през 2017 година. По време на ръководството му организацията се сблъска с няколко огнища на ебола, пандемията от COVID-19 и оцеля на жестоките рецензии от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, че е „ насочена към Китай “.

Въпреки че все още не е съобщил обществено проектите си да опита да грабне втори мандат, четири източника на „ Ройтерс “ обявиха, че той е единственият претендент. Крайният период за номинации е 23 септември.

Ако бъде избран отново, под управлението на Гебрейесус ще продължи идващият стадий от следствието за произхода на ковид в Китай, както и евентуалното инспектиране на организацията на фона на опасенията за нейните запаси и потенциал за справяне с пандемията.

След обвиняването на Тръмп, че здравният орган на Организация на обединените нации се концентрира върху Китай, президентът разгласи, че ще изтегли участието си и спря финансирането. Когато неговият правоприемник Джо Байдън встъпи в служба през януари обаче, едно от първите неща, които направи, е да приключи процеса по излизане от СЗО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР