Ръководителят на Съвета по правата на човека (СПЧ) към президента

...
Ръководителят на Съвета по правата на човека (СПЧ) към президента
Коментари Харесай

В Кремъл предлагат "русофобия" в чужбина да се преследва като криминално престъпление

Ръководителят на Съвета по правата на индивида (СПЧ) към президента Владимир Путин съобщи, че е належащо да се даде правна формулировка на русофобията и да се вкара наказателна отговорност за нейните прояви.

Според Валерий Фадеев това би трябвало да се направи, с цел да се изпълнят напътствията на съветския президент за определяне на наказателна отговорност за дискриминация или апели към нея против руснаци, живеещи в чужбина.

" Нашата задача през днешния ден е да се опитаме да формулираме законово какво е русофобия и кои членове от Наказателния кодекс могат да се употребяват за тази подготовка, а в случай че няма подобен, би трябвало да се вкара спомагателен член ", цитират думите му съветски осведомителни организации.

Фадеев счита, че към този момент няма метод да се санкционират поданици на други страни за демонстрация на русофобия. Според него " това е работа за бъдещето " - законово да се дефинира понятието " русофобия ".

Изказването му бе на разширено съвещание на Постоянната комисия по интернационално съдействие на СПЧ по тематиката за превъзмогване на русофобията и дискриминирането на съветските жители в чужбина. Ако се стигне до преследването на " русофобията " като престъпно действие, това ще има деяние единствено на територията на Русия. За чужденци то може да значи, че няма да им бъдат издавани входни визи или че ще има заплаха да бъдат задържани при влизане на границата, в случай че името им е оповестено за търсене по обвиняване за сходно закононарушение или към този момент задочно са наказани - без да знаят - за такова. Няма по какъв начин европеец да се отбрани, защото Русия напусна Съвета на Европа и Европейския съд за правата на индивида, който позволяваше сходни проблеми с пълномощия над тези на националното законодателство.

На собствен ред Юрий Хохлов - представител на Генералната прокуратура на Русия и ръководителят на отдела за контрол върху използването на законите за противопоставяне на екстремизма и тероризма - предложи русофобията да се преглежда като " демонстрация на екстремизъм ".

Специлният президентски делегат по правата на индивида в Руската федерация Татяна Москалкова (бел.ред. - глобена в десетия пакет наказания на ЕС) добави, че съветското законодателство към този момент планува наказателна отговорност за дискриминация по редица признаци. " Необходимо е, моля към Генералната прокуратура, към Следствената комисия, да употребяват интензивно инструментите, които са налични. И да ги задълбочават, може би със специфична част, със специфичен екип, защото в действителност публичната заплаха е нараснала. би трябвало да се борим с това ", сподели Москалкова.

По-рано Путин разпореди на Държавната дума, Генералната прокуратура и Следствения комитет да прегледат предложенията на Съвета по правата на индивида за определяне на наказателна отговорност за апели за дискриминация или дискриминационни дейности против жители на Руската федерация и сънародници, живеещи в в чужбина.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР