Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя предупреди срещу реторика,

...
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя предупреди срещу реторика,
Коментари Харесай

Заплахите на Тръмп скандализираха лидерите на ЕС и НАТО

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя предизвести против изразителност, която „ подкопава сигурността “, откакто някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши, че ще насърчи Русия да нападна членовете на НАТО, които не са се издължили изцяло.

„ Всяко съмнение, че съдружниците няма да се пазят взаимно, подкопава цялата ни сигурност, в това число тази на Съединени американски щати “, сподели Столтенберг в изказване.

Тръмп заплаши в събота, че в случай че бъде избран отново за американски президент, няма да пази членовете на НАТО, които не са изпълнили финансовите си отговорности, и даже отиде по-далеч, казвайки, че би " насърчил " Русия да ги нападна, в случай че не са й се издължили.

Бившият президент на Съединени американски щати постоянно подлага на критика съдружниците на Северноатлантическия пакт за незадоволително финансиране на Алианса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано в неделя също осъди мненията му като " безразсъдни ".

„ Трансатлантическият алианс е в основата на сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години “, сподели Мишел в мрежата X. „ Безразсъдните изказвания за сигурността на #NATO и солидарността (член 5) служат единствено на ползите на Путин “ и „ те не носят повече сигурност или мир на света “, добави той. „ Напротив, те още веднъж акцентират нуждата #ЕС незабавно да доразвие своята стратегическа автономност и да влага в своята защита “, продължи той.

Член 5 гласи, че в случай че страна от НАТО стане жертва на въоръжено нахлуване, всеки член на Алианса би трябвало да преглежда акта като нахлуване против цялата формация и да предприеме ограничения за оказване на помощ на страната, която е под опасност.

Тръмп направи изказването си за НАТО, откакто оказа напън върху републиканците в Конгреса да блокират законопроект за даване на нова помощ на Украйна. Белият дом реагира остро на изявленията на Тръмп.

„ Насърчаването на нашествия против нашите най-близки съдружници от кървави режими е ужасяващо и голословно “, сподели представителят на Белия дом Андрю Бейтс в събота вечер.

Столтенберг в неделя означи също, че това " подлага американските и европейските бойци на нараснал риск ". „ Очаквам, че без значение кой ще завоюва президентските избори, Съединени американски щати ще останат мощен и предан съдружник в НАТО “, добави той. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР