Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че съюзниците не увеличават

...
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че съюзниците не увеличават
Коментари Харесай

Столтенберг: Съюзниците от НАТО трябва да увеличат разходите за отбрана в лицето на руската агресия

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че съдружниците не усилват задоволително бързо разноските за защита в лицето на съветската офанзива против Украйна, като броят на страните, които са постигнали основна цел за разноските, е намалял, заяви Агенция Франс Прес.

След завземането на полуостров Крим от Москва през 2014 година 30-те членки на НАТО се ангажираха да се опитат да усилят разноските си до 2% от брутния си вътрешен артикул (БВП) до 2024 година

Днес в годишния отчет на алианса се показва, че единствено 7 от тях - Гърция, Съединени американски щати, Литва, Полша, Англия, Естония и Латвия - са достигнали това равнище през 2022 година Тази цифра е по-ниска от постигнатото от 8 членове на алианса през 2021 година и 11 през 2020 година

" Много съдружници оповестиха доста нарастване на разноските за защита след нахлуването на Русия ", съобщи Столтенберг на конференция. " Сега тези обещания би трябвало да се трансфорат в действителни парични средства, контракти и съответно съоръжение, тъй като разноските за защита са в основата на всичко, което вършим. "

Той изясни намаляването на броя на страните, които извършват обещанията си, с обстоятелството, че стопанските системи на няколко съдружници са се показали по-добре от предстоящото, заради което бюджетите им за защита наподобяват съразмерно по-ниски.

Съединените американски щати са с надалеч най-големият боен разход, който съставлява почти 70% от разноските за защита на алианса, възлизащи на повече от 1 трилион $ през 2022 година От години Вашингтон упорства пред европейските си съдружници да отделят повече пари за своите армии и в целия алианс разноските се усилиха.

Общите разноски на европейските членове и Канада са се нараснали с 2,2% през 2022 година, като през последните осем години нарастването към този момент възлиза на 350 милиарда $.

" От 2014 година насам съдружниците са нараснали разноските за защита и ние се движим в вярната посока. Но не се движим толкоз бързо, колкото изисква рисковият свят, в който живеем ", съобщи Столтенберг. " Така че, въпреки да поздравявам целия реализиран прогрес, явно е, че би трябвало да създадем повече и то по-бързо. "

Нахлуването на Русия в прилежащата ѝ страна преди година накара редица европейски съдружници да се ангажират да изразходват милиарди повече за въоръжените си сили. Сега алиансът желае да дефинира нова цел за разноските на срещата си на върха във Вилнюс през юли, като множеството съдружници са съгласни, че два % би трябвало да станат " долна граница, а не таван " за националните разноски.

Но някои страни, които се борят да доближат това равнище, не желаят задачата да бъде прекомерно амбициозна, а задължението - прекомерно съответен.

" В този нов и по-проблемен свят не можем да одобряваме сигурността за даденост ", съобщи Столтенберг. " Сигурността е в основата на нашия разцвет и метод на живот. "

Дипломатите от НАТО настояват, че разногласията към новия ангажимент за вложения в защитата - който изисква консенсус от всички съдружници - се чака да продължат до срещата на върха в средата на юли. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР